Inelul de Piatra, insula misterioasa din Dunare, care sta la suprafata apei doar cateva luni pe an
In fiecare an, o insula iese din apele Dunarii si se bucura de lumina Soarelui timp de cateva luni, inainte sa dispara din nou. Pe buna dreptate a fost poreclita Atlantykron, dupa numele taberei de vara care se tine aici in fiecare an. Galerie FOTO.
Ciudata insula, cunoscuta sub numele Inelul de Piatra, nu este trecuta pe nicio harta. Fasia de pamant se afla pe bratul drept al Dunarii, in dreptul ruinelor orasului antic Capidava.
Nu-i de mirare ca acest fenomen inedit, desi explicabil prin variatia debitului Dunarii, i-a atras pe tinerii pasionati de Science-Fiction.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aici, incepand din anul 1989, un grup de tineri iubitori de astronomie si literatura se intalnesc anual intr-o tabara ecologica de studiu, numita Academia de Vara Atlantykron.
Incepand cu anul 1999, aceasta tabara este sponzorizata de organizatia non-profit World Genesis Foundation.
Tabara dureaza 10 zile si se tine la inceputul lunii august. Aproximativ 400 de oameni se muta practic aici, traiesc in corturi si savureaza viata in mijlocul naturii, insa regulile sunt stricte.
Apa potabila si mancarea sunt adusa cu barca, iar toaletele si dusurile sunt montate pe bacuri, fiind ecologice.
Nimeni nu are voie sa lase mizerie pe aceasta insula. Exista si electricitate, datorita unor cabluri care au fost amplasate pe fundul Dunarii. Conexiunea la Internet este asigurata de modemuri care sunt aduse aici special.
Totul este controlat cu strictete de reprezentantii Ocolului Silvic, care verifica la finalul taberei daca a lasat cineva mizerie sau daca a fost taiat vreun copac.
La tabara pot participa tineri din intereaga lume, iar inscrierile trebuie facute cu doua luni in avans, contra uei taxe de participare de 60 de lei.
Alti 40 de lei pe zi sunt necesari pentru cumparararea alimentelor care sunt aduse zilnic pe insula.
Anul acesta, tabara a inceput pe data de 3 august, iar principaul subiect de dezbatere va fi sosirea robotului Curiosity pe planeta Marte.
Un reprezentat NASA va discuta in direct pe Skype cu cei din tabara, chiar in momentul amartizarii.
(sursa foto: Fotky.com)