Imagini cu aprinderea Luminii Sfinte de la Ierusalim, ritualul respectat de aproape 2000 de ani

Ultimul update: Marti 07 Mai 2013 06:58
Sursa: Mediafax
Data publicarii: Sambata 04 Mai 2013 12:45
Categorie: Special

Sarbatoarea Pastelui inseamna multe traditii, dar si mistere, pe care stiinta moderna inca nu a reusit sa le explice. Una din acestea este Lumina Sfanta, care coboara "din cer" in Sfantul Mormant din Ierusalim in noaptea Invierii.

De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni sarbatorite de crestinii ortodocsi este aprinderea miraculoasa a Sfintei Lumini in mormantul Mantuitorului Iisus Hristos, in Sambata Mare, la pranz, urmata de procesiunea prin centrul vechi al Ierusalimului.

Sfanta Lumina se aprinde in fiecare an la Ierusalim, in mormantul lui Iisus, marturisind locul Invierii Mantuitorului.
In toata saptamana Sfintelor Patimi, la Ierusalim, la fel ca in toata Biserica Ortodoxa, se fac rugaciuni dupa randuiala, mii de pelerini participand la numeroasele procesiuni sfinte.

Una dintre cele mai importante este cea din Joia Mare cand s-a facut spalarea picioarelor - in amintirea lui Iisus, care a spalat picioarele ucenicilor sai dupa Cina cea de Taina - pe Muntele Sionului, in Foisorul cel de Sus, acesta fiind astazi loc de pelerinaj, povesteste Costel Damian, pelerin la Locuile Sfinte.

Vineri seara, la ora 21.00, incepe slujba Prohodului, in cadrul careia credinciosii ocolesc Sfantul Mormant de trei ori, alaturi de clerul ortodox in fruntea caruia se afla patriarhul Ierusalimului, Theophilos al III-lea.

 

Sambata dis-de-dimineata, dupa slujba Prohodului, toate luminile si toate candelele din Sfantul Mormant si din toata biserica se sting, se aseaza vata curata pe piatra de deasupra Sfantului Mormant, apoi se pecetluieste usa mormantului in fata clerului si a intregii multimi cu doua panglici de panza alba, cu peceti din ceara la capete, asezate incrucisat, a precizat Damian.

Din acest moment, politistii israelieni pazesc Sfantul Mormant cu strictete, pentru ca nimeni sa nu se mai poata apropia de usa inchisa. In biserica devenita neincapatoare, se afla mii de oameni, veniti din toate colturile lumii, pentru a vedea minunea.

Sambata, la slujba vecerniei, patriarhul Ierusalimului cu o multime de episcopi, preoti, diaconi si pelerini pornesc in procesiune de la Patriarhia de Ierusalim catre Biserica Sfantului Mormant. La ora 14.00, sambata, patriarhul Ierusalimului cu tot clerul ortodox ies din altar, precedati de 12 steaguri cu insemnari din viata Mantuitorului si ocolesc Sfantul Mormant de trei ori, in cantari si in sunetele clopotelor care se aud in tot orasul.

Patriarhul, imbracat numai in stihar, vesmant care simbolizeaza giulgiurile cu care Iisus a fost infasurat in groapa, intra in paraclisul Sfantului Mormant, in timp ce un diacon tine un potir de aur foarte pretios si asteapta la usa.

La mormant, patriarhul ingenuncheaza stand cu capul plecat pe Sfanta Piatra si face rugaciunea tainica. Totul se petrece in tacere, toata suflarea asteptand emotionata Sfanta Lumina. Numai arabii crestini alearga prin biserica, batand din palme, si, cu voci puternice, roaga pe Dumnezeu in limba lor sa vina lumina.

Damian mai povesteste cum, deodata, o adiere lina se simte pe deasupra pietrei Sfantului Mormant. Apoi, spune el, adierea dispare si pe piatra incep sa apara stropi de lumina alba-albastruie, iar patriarhul Ierusalimului "aduna lumina cu mainile si o aseaza in vasul de aur". Luand doua buchete de lumanari, patriarhul le aprinde, din vas, si striga: "Veniti de primiti Lumina!", mai spune pelerinul.

Deodata toate clopotele suna, patriarhul este ridicat pe maini de catre credinciosi si purtat prin toata biserica, pana la altar, impartind Sfanta Lumina multimii. Apoi, diaconul duce vasul cu lumina in altar, aceasta fiind pastrata pana la urmatorul Paste.

Marturii despre pogorarea Sfintei Lumini exista inca din timpul patriarhului Narcis al Ierusalimului, din secolul al II-lea. Acesta vorbea, prin anul 135, despre cum s-a aprins untdelemnul din candele la slujba de Inviere.

Sambata, patriarhul ortodox al Ierusalimului, Theophilos al III-lea, va iesi din biserica purtand Lumina Sfanta a Invierii, pe care o raspandeste credinciosilor. Apoi, Lumina Sfanta va fi purtata in procesiune prin centrul vechi al Ierusalimului, conform unei traditii datand din secolul al IV-lea.
 

Nota de plata pentru transformarea oraselor din Romania inainte de Paste. Cum au fost decorate

Nota de plata pentru transformarea oraselor din Romania inainte de Paste. Cum au fost decorate

mama, fiica, iubit, viol,

Poveste adevărată. O tânără care era captivă de 4 ani a scăpat datorită unui joc

De ce au venit în România doi antreprenori americani care au făcut câte 600 de milioane de dolari

Cât de rezistente sunt blocurile româneşti la cutremure. Harta orașelor vulnerabile

16 ani de la cele mai grave atentate - 9/11

De ce nu a făcut cel mai puternic seism din ultimul secol în Mexic un număr mare de morți

Racheta hibrid cu care Seulul vrea să distrugă poligonul de teste nucleare al Phenianului

Younes Abouyaaqoub

Mama suspectului principal din Barcelona: Aș prefera să fie mort!

Unul dintre organizatorii marşului rasist din Charlottesville, admirator al Gărzii de Fier

Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord: "Este cel mai trist loc din lume"

Analiză Washington Post. Este America în pragul unui război nuclear cu Coreea de Nord?

Cum se pregătesc miliardarii planetei de Apocalipsă

Cum a schimbat sârma ghimpată Vestul sălbatic al Americii