"Ilegitim", regizat de Adrian Sitaru, primit cu aplauze la Berlin. Actrita Alina Grigore:"Ne-am pregatit un an pentru roluri"

×
Codul embed a fost copiat

Lungmetrajul independent "Ilegitim", in regia lui Adrian Sitaru, a fost primit cu aplauze prelungite, sambata seara, la premiera mondiala din cadrul celei de-a 66-a editii a Berlinalei.

Chemata pe scena salii de la Zoo-Palast, la finalul proiectiei, dupa ce s-a tras tras cortina, echipa "Ilegitim"- Adrian Sitaru, Ana-Maria Antoci, producatorul filmului, Alina Grigore, Robi Urs, Bogdan Albulescu, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu si Adrian Iacov - a dialogat cu spectatorii, acestia fiind interesati inclusiv de bugetul productiei.

Sitaru a dezvaluit modul in care pelicula a fost produsa cu un buget mic si felul in care a fost realizat proiectul, pornind de la propunerea de scenariu a Alina Grigore si pana la un proces de creatie indelung, care a facut ca filmarile propriu zise cu actori profesionisti sau cu neprofesionisti de la scoala de actorie InLight sa fie realizate in doua saptamani. 

WORLD PREMIEREIlegitim / Illegitimatecredit photo Florin Ghioca

Posted by Ilegitim / Illegitimate on Sunday, February 14, 2016

"A fost foarte bine. Nu-mi dau seama. S-a aplaudat la final, ceea ce e bine. Cred in reactia oamenilor. Sa vedem ce va scrie critica despre specialitate", a declarat Sitaru pentru AGERPRES.

Regizorul considera "o provocare" intalnirea cu publicul romanesc. "Totdeauna publicul local e cel mai dificil si sper sa fie primit bine, sa vina lumea sa-l vada, sa vorbeasca de el", a spus Adrian Sitaru.

Citește și
George Clooney, Berlin, festival, filme
George Clooney si sotia sa, aparitie impecabila pe covorul rosu la Berlin. Gluma facuta de actor unei colege de breasla
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Publicul a fost interesat de film, dat fiind ca a pus intrebari", a declarat pentru Agerpres Alina Grigore, scenarista si interpreta unuia din rolurile principale, Sasha Anghelescu, in timp ce Robi Urs a remarcat "energia" pe care a primit-o de la public. Si Cristina Olteanu (Gilda Anghelescu, unul din personajele secundare), a spus ca primirea publicului a fost "senzationala", iar Bogdan Albulescu a marturisit ca a "tremurat tot filmul".

Criticul de film si traducatorul Irina Margareta Nistor a declarat ca filmul are mai mult umor decat se astepta. "A fost o surpriza extrem de intensa si e cu totul altceva decat ne-am putea imagina de la distanta, asa ca incercati sa nu veniti cu idei preconcepute", a spus Nistor.

Ea a elogiat "titlul foarte bine ales", jocul "remarcabil" al actorilor, "formidabili fiecare in parte", ca si modul "foarte uman, de la un capat la altul", al filmului, care propune "un cu totul alt fel de cinema" si nu in ultimul rand "reactiile din sala, foarte puternice", care veneau nu neaparat de la romanii prezenti la Zoo-Palast.

Despre modul in care va fi primit in Romania, criticul a spus ca "depinde foarte tare de modul cum o sa-l lanseze". "As schimba afisul, pentru ca e inselator si o mare parte din public n-o sa mearga sa-l vada. O sa li se para un incest mersul la cinema", a mai spus Irina Margareta Nistor.

Intr-un interviu acordat celor de la Agerpres, Alina Grigore, actrita principala in “Ilegitim” a povestit provocarile prin care a trecut cu acest proiect.

Alina Grigore: A fost o munca lunga si foarte compacta. Am muncit foarte mult. Am avut perioade in care-am muncit efectiv zilnic si perioade in care-am stat in personaje, nu stiu, cred c-am stat 10 zile, la un moment dat, non-stop. Ca sa facem aceasta munca de cercetare.

Alina spune ca timp de un an s-a muncit la scenariu. Da. A fost un an. S-a dezvoltat pe baza a ceea ce, cumva, credeam cu totii, dar, in special, ce credea Adrian Sitaru despre care ar putea fi conflictele unei familii si, in mare parte, da, cred ca o parte a fost personajul, o parte scenariul.  

 

Last night in Berlinale - Berlin International Film Festival #ilegitimlaberlin

Posted by Ilegitim / Illegitimate on Saturday, February 13, 2016

Robi Urs: Daca-mi amintesc acum, tot vorbind foarte mult despre chestia asta, dupa ce-am filmat am iesit total din atmosfera asta. Si-acum parc-am intrat din nou in ea. Tin minte ca lucrurile se schimbau cam de la o saptamana la alta in perioadele in care lucram intens, se schimbau de foarte multe ori cursul filmului, trasaturile personajelor, a fost un working-progres continuu... 

Alina Grigore: E de mentionat ca ceea ce am filmat noi in casa, acele duble, au creat o poveste, editarea a creat o cu totul alta poveste, fiecare creator avand libertatea sa-si aduca propria contributie asupra povestii. Adrian a vrut sa faca treaba asta, sa vada unde se ajunge. Sigur ca el dirija de la spate, era acest Oz.

Actorii filmului au povestit si momentele mai dificile prin care au trecut de-a lungul filmarilor.

Alina Grigore: Da, au fost si momente dificile. Nu au existat neaparat neintelegeri intre noi. Au existat insa momente de oboseala. De pilda, unul dintre noi a avut, ca sa zic asa, un clacaj. A zis: "Am nevoie de o zi sa ma duc sa ma linistesc". Avea o problema personala. Sigur ca au fost momente foarte grele, dar si clipe frumoase.

Robi Urs: Da. Pai, nu e-atat de simplu sa fii altcineva si sa-ti impui ca esti altcineva decat esti atat de mult timp. La un moment dat devine apasator. Dar e un exercitiu extraordinar pentru un actor.

Alina Grigore: Iar noi am avut, de la-nceput, o discutie cu un psiholog in care am zis: Trebuie sa fim cu totii foarte constienti ca bucataria noastra mentala trebuie sa fie foarte sanatoasa. Nu ne putem arunca intr-un astfel de exercitiu in care tu stai cateodata si 10 zile intr-un personaj, daca nu ai mintea la tine. Si am zis: "Cand suntem aici, suntem aici, dar cand plecam acasa, plecam acasa".

Bogdan Albulescu: Pentru mine n-a fost ceva dificil, pentru ca tocmai pentru c-a fost greu si c-a fost un proces diferit m-a ajutat pe mine ca actor. Sunt cateva proiecte pe care le poti enumera pe degete ca actor. Iar asta e unul dintre ele. Momente dificile au fost; de exemplu, la un moment dat in casa nu mai aveam gaze, era iarna, incalzeam cu lemne, cosul s-a infundat. Era un fum... Nu mai stiam daca sa deschidem fereastra sau nu. Sau, iarasi un moment dificil, tot in ziua in care trebuia sa incepem sa filmam, ne-a picat locatia principala. Casa in care trebuia sa filmam.

"Ilegitim" este povestea unei familii formata din patru frati si un tata, de profesie medic ginecolog. Cand tatal marturiseste ca in perioada comunista a turnat la securitate paciente care isi provocasera avort, copiii il coplesesc cu acuzatii. Familia se destrama, iar lucrurile o iau razna cu totul.

Temele se aglomereaza naucitor, una mai dificila decat alta: incestul, avortul, decreteiii. In opinia criticului de film Iulia Blaga, Adrian Sitaru pune un diagnostic sever societatii: greselile parintilor se transfera in generatia urmatoare, parintii platesc prin copii. Filmul va intra pe ecranele romanesti din 18 martie 2016.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
"Ilegitim", unul dintre cele mai indraznete filme romanesti, va avea premiera la Berlin. N-are nici scenariu, nici replici

"Ilegitim", singura pelicula romaneasca selectata la Festivalul de film de la Berlin, va avea premiera sambata, in cea mai indrazneata sectiune - Forum.

George Clooney si sotia sa, aparitie impecabila pe covorul rosu la Berlin. Gluma facuta de actor unei colege de breasla
George Clooney si sotia sa, aparitie impecabila pe covorul rosu la Berlin. Gluma facuta de actor unei colege de breasla

 Festivalul de film de la Berlin a inceput cu o proiectie de gala la care au luat parte o multitudine de vedete. Actorii, printre care si George Clooney, au fost primiti cu entuziasm pe covorul rosu.

Incepe Festivalul de Film de la Berlin, cu Meryl Streep in fruntea juriului.
Incepe Festivalul de Film de la Berlin, cu Meryl Streep in fruntea juriului. "Ave, Cezar", cu George Clooney, in deschidere

Festivalul de Film de la Berlin incepe in acasta seara cu proiectia de gala a celui mai nou film al fratilor Cohen.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.