Berca: Avem deja 52 de angajati MAI care au avut probleme de natura psihologica si detin arme letale

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, este invitatul lui Cristian Leonte si-al celor doi jurnalisti Claudiu Pandaru si Cristian Hostiuc in editia de duminica dimineata de la ora 10:00 a emisiunii "Dupa 20 de ani".

Emisiunea poate fi urmarita integral si pe voyo.ro.

Ministrul de Interne a declarat ca in urma verificarilor dispuse au aparut deja semne de intrebare privind 52 de angajati care detin arme letale si care sunt in analiza Directiei medicale pentru ca au avut probleme de natura psihologica. Ministrul Gabriel Berca a spus ca in cazul lui Gheorghe Vladan, autorul masacrului din Capitala, problema nu este faptul ca avea permis de port-arma, ci ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu a avut o activitate de cunoastere a comportamentului acestuia.

"Nu este o problema daca ai permis de port-arma si mergi la vanatoare. Avem nevoie de oameni in sistem pe care sa ne bazam din toate punctele de vedere, adica oameni cu integritate in familie, oameni care nu au deviatii de comportament", a spus ministrul. Gabriel Berca a reafirmat ca a dispus ca, la nivelul ministerului, toti cei care detin arme letale sa fie verificati.

"Avem vreo 52 de cazuri cu semne de intrebare. In momentul in care vom avea toate aceste date, vom vedea cati astfel de oameni, potentiali infractori sau potentiali oameni care pot sa le creeze probleme cetatenilor, avem si vom vedea ce vom face. Avem deocamdata 52 de oameni, nu care au un comportament deviant, ci care au avut probleme de natura psihologica si care in acest moment sunt in analiza Directiei medicale, si pentru care vom lua masurile de urgenta", a spus ministrul Gabriel Berca.

Citește și
Laszlo Borbely - 2
Laszlo Borbely, la "Dupa 20 de ani". Vezi INREGISTRAREA EMISIUNII
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Intrebat daca celor 52 de persoane le-au fost retrase armele, Berca a raspuns: "Dupa stiinta mea si dispozitiile mele, nu mai au arme. Eu sper ca acest lucru chiar sa se intample, si verificarile sunt permanente".

Ministrul de Interne a precizat ca in acest moment se discuta de o problema care nu a fost analizata foarte multi ani si este bine ca aceasta analiza sa fie facuta cu seriozitate si rigurozitate.

"Suntem dupa 20 de ani si avem multe restante fata de societatea romaneasca. Nu acuz pe nimeni. (...) Aceasta activitate se desfasoara la nivelul fiecarui judet. Astept rezultatele, care vor veni foarte repede. (...) Se verifica fiecare permis de port-arma si asteptam rezultatele", a mai spus Berca.

Ministrul a adaugat ca dupa cazul Vladan s-a discutat foarte mult si s-au facut afirmatii la adresa tuturor politistilor, ceea ce reprezinta o nedreptate pentru cei care isi fac datoria.

"Aceste evenimente tragice arunca o anatema pe tot corpul politienesc. Nu este in regula lucrul acesta. Sunt oameni care in fiecare zi, in strada, isi fac datoria si ei sunt multi. Or, din acest punct de vedere, cred ca eu, ca ministru, trebuie sa dau un semnal foarte serios de sprijin catre cei care merita, adica spre cei care isi fac datoria. Mai departe masurile vor fi dure pentru cei care, din interiorul sistemului, aduc atingere ministerului", a mai spus Berca.

Ministrul a mai precizat ca in urmatoarea sedinta a CSAT va fi abordata si problema profesionalizarii corpului politienesc, amintind ca sunt oameni in sistem care nu au avut nici macar un curs de initiere in cariera. Ministrul Administratiei si Internelor a cerut verificarea tuturor detinatorilor de arme letale, inclusiv a politistilor, precum si a angajatilor din sursa externa. Decizia a fost luata la o saptamana dupa ce agentul de politie Gheorghe Vladan, sofer la Policlinica MAI, si-a impuscat mortal sotia si o colega a acesteia, ranind alte sase persoane, angajati si clienti ai coaforului din complexul Perla din Capitala.

Tu cat de in siguranta te simti in Romania? Comenteaza mai jos si pe facebook.com/dupa20deani.
 

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
Basescu:
Basescu: "Functia de presedinte a reprezentat cea mai mare umilinta". Vezi "Dupa 20 de ani" integral

Traian Basescu a vorbit la "Dupa 20 de ani" despre reintregirea salariilor dar si despre ce va face dupa ce ii va expira mandatul. 

Laszlo Borbely, la
Laszlo Borbely, la "Dupa 20 de ani". Vezi INREGISTRAREA EMISIUNII

Ministrul Mediului Laszlo Borbely a vorbit duminica, la "Dupa 20 de ani", despre noua taxa de poluare si cum isi vor recupera romanii care au platit-o dupa vechile reguli diferenta de bani.

"Suntem foarte buni la spionat". Ce spunea la "Dupa 20 de ani" noul premier-desemnat al Romaniei

Mihai-Razvan Ungureanu, directorul SIE, a fost invitatul lui Cristian Leonte in editia din 1 mai a emisiunii “Dupa 20 de ani” difuzata de Pro Tv incepind cu ora 10:00.

Recomandări
Alerta serviciilor de informații: Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj în toată Europa
Alerta serviciilor de informații: Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj în toată Europa

Agenţiile europene de informaţii şi-au avertizat guvernele că Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj pe întreg continentul, informează Financial Times.

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă
Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant
Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant

Noaptea Învierii a fost trăită cu emoție și de românii plecați în Grecia de Paște. Doar în Thassos, sunt peste 10.000. Lumina Sfântă a ajuns și acolo, dar cu întârziere.