Faci sport? Trebuie sa bei lapte! Iata motivul

lapte

Oamenii de stiinta au descoperit poate fi la de eficient ca un power drink pentru sportivi.

Iubitorii de sport ar face bine sa aiba mereu cu ei o cutie de lapte! Au descoperit acest lucru cercetatorii canadieni de la Universitatea McMaster. Ei au comparat rezultatele obtinute de persoane care au consumat bauturi pentru sportivi, dupa ce au facut exercitii la sala de forta, cu cele ale unor persoane care au baut 500 ml de lapte degresat dupa aceleasi exercitii. 

Diferentele sunt remarcabile in cazul celor care au consumat lapte: o crestere mai accentuata a masei musculare combinata si cu reducerea procentului de grasime, atat in cazul femeilor cat si in cel al barbatilor care au participat la studiu. Explicatia oamenilor de stiinta: atunci cand faci efort, cea mai buna combinatie denutrienti pe care o poti gasi intr-o bautura pentru sportivi trebuie sa contina calciu, proteine si vitamina D. Aceasta combinatie se gaseste in mod natural in lapte, iar cel degresat elimina si riscul de a pune kilograme in plus!

Laptele nu e insa doar o sursa buna de nutrienti! Deoarece contine 87% apa, este excelent si pentru rehidratarea sportivilor, a celor care fac miscare si mai ales pentru rehidratarea copiilor care fac efort fizic. Un alt studiu recent a aratat chiar ca laptele ar putea fi mai indicat decat apa atunci cand vrem sa-i ferim pe cei mici de deshidratare. Dr. Serban Damian, nutritionist sportiv acreditat de Comitetul International Olimpic, explică de ce dupa un meci de fotbal in toiul verii e mai bine sa le dam celor mici un pahar de lapte decat unul de apa: „Laptele pare sa fie o alegere mai buna decat fie o bautura pentru sportivi sau apa, deoarece este o sursa de proteine de inalta calitate, carbohidrati, calciu si alti electroliti. Laptele inlocuieste sodiul pierdut prin transpiratie si ajuta organismul sa retina mai bine apa.”

Asa ca n-ar fi de mirare ca peste cativa ani sa vedem cum cutiile de lapte devin o parte obisnuita din „echipamentul” sportivilor. Si, de ce nu, poate ca in timpul meciurilor fotbalistii vor profita de intreruperi pentru a se hidrata rapid cu un pahar de lapte!

Citește și
Lapte
Ce se intampla in mintea noastra atunci cand spunem "lapte"?
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”
Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Proverbe si zicatori despre lapte
Proverbe si zicatori despre lapte

Este uimitor cum intelepciunea populara reuseste sa acopere aproape orice situatie posibila cu un proverb simpatic sau cu o zicatoare haioasa.

Ce se intampla in mintea noastra atunci cand spunem
Ce se intampla in mintea noastra atunci cand spunem "lapte"?

Stim toti ce anume intelegem prin cuvantul “lapte”, dar oare ne dam seama si ce anume subintelegem?

De ce e laptele alb?
De ce e laptele alb?

Raspunsul nu o sa-l vedeti decat la microscop! Si nu are legatura cu calciul, asa cum poate ati crede, ci cu chibriturile, nasturii si... avioanele!

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.