BACALAUREAT 2013. Doua variante pentru descinderea de la Bolintineanu. Unde erau ascunse fituicile

×
Codul embed a fost copiat

Un scandal de proportii tulbura linistea examenului de bacalaureat, despre care, multi spun, ca decurge nefiresc de calm si mai ales cu subiecte de nivel mediu.

19:00 La Liceul ''Dimitrie Bolintineanu'' din Capitala, prima proba scrisa s-a sfarsit la Politie, pentru cei din comisia de examen si supraveghetori. Mai mult decat atat, unele profesoare, invitate la discutii cu autoritatile, ar fi ascuns in sutien bani si fituici pentru elevi.

Reprezentantii Parchetului Capitalei confirma ca in acest caz, la care au lucrat inclusiv ofiteri de la SRI, exista o suspiciune mare de frauda. Deja, cei doi directori ai liceului au ramas fara functii.

Un autocar si un microbuz au descins in fata colegiului la ora doua dupa amiaza. Anchetatorii au asteptat finalul examenului, pentru ca elevii sa nu fie deranjati. Cei de la SRI, Directia Anticoruptie si de la Politie au inceput imediat perchezitiile. Au fost ridicate mai multe documente si aparatura, iar profesorii implicati in organizarea examenului au fost invitati la sectie.

In total vorbim de 32 de dascali supraveghetori, 5 membri ai comisiei si directorul adjunct al liceului care sunt deja cercetati. Dintre acestia, 20 au ajuns la Politia Capitalei pentru audieri. 50 de politisti sunt implicati in ancheta.

Citește și
Subiecte limba si literatura romana - REAL
BACALAUREAT 2013. Subiecte limba si literatura romana
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Comunicatul oficial al Parchetului Capitalei confirma ca a inceput urmarirea penala pentru fapte de coruptie la Liceul Dimitrie Bolintineanu, dar nu anunta cati sunt cei vizati.

Reprezentantii Parchetului au precizat ca desfasurarea de forte are in spate o incercare de fraudare a examenului de bacalaureat.

Prima varianta vehiculata
sugereaza ca totul a plecat de la publicarea subiectelor pe internet, inainte de ora impusa de lege. Ministerul Educatiei neaga aceasta supozitie.

Varianta a doua ridica probleme mult mai grave: rezolvarea subiectelor, contra cost. Se pare ca Serviciul Roman de Informatii este cel care a supravegheat telefoanele profesorilor si ar fi descoperit unele aranjamente intre unii dintre acestia si candidati.

Mai exact, cei implicati in examen ar fi primit daruri de la elevi. Surse apropiate anchetei spun ca unele profesoare ar fi fost gasite cu bani si fituici ascunse in sutien.

Intre timp, inspectoratul scolar Bucuresti a anuntat "schimbarea întregii comisii de Bacalaureat din acel centru de examen, respectiv a tuturor celor cinci persoane, precum şi a celor 32 de profesori supraveghetori plus eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi a directorului adjunct ai Liceului Dimitrie Bolintineanu".

Acum un an, un alt scandal a vizat Liceul Bolintineanu, dupa ce pe internet au aparut imagini din timpul unei petreceri in care directoarea scolii ii dezbraca pe elevi.

Inspectoratul Scolar Bucuresti va numi o noua comisie pentru Liceul Dimitrie Bolintineanu si chiar trebuie sa faca acest lucru in cel mai scurt timp, astfel incat cei peste 200 de liceeni inscrisi in acest centru sa isi poata sustine fara probleme restul probelor scrise.

Oricum atmosfera este extrem de tensionata si e clar ca ancheta are o baza de pornire solida.

Deja exista voci ale parintilor care sustin ca directiunea liceului accepta asa-zisele protocoale pentru examen. De fapt, liceenii stiau ca strang bani pentru a castiga bunavointa comisiilor de examen.

17:40 Aproximativ 20 de profesori supraveghetori la examenul de bacalaureat sustinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala au fost dusi, luni, la Politia Capitalei pentru a fi audiati. Profesorii care au supravegheat elevii ce au sustinut la Liceul "Dimitrie Cantemir" proba la Limba romana de la bacalaureat urmeaza sa dea declaratii la Politia Capitalei in legatura cu suspiciunile de fraudare a examenului.

BACALAUREAT 2013: Subiecte si barem de corectare la limba si literatura romana pentru real si uman

Sursele din politie au precizat ca pana la acest moment nu a fost pusa sub invinuire in acest caz nicio persoana, iar profesorii supraveghetori vor da declaratii prealabile privind procedurile de supraveghere si modul in care s-a desfasurat examenul.

Sursele citate au precizat ca la audieri nu au fost chemati pana in prezent membri ai conducerii Liceului "Dimitrie Bolintineanu" sau elevi care au sustinut proba scrisa la Limba romana.

16:50 Ministerul Educatiei Nationale precizeaza ca nici una dintre variantele de subiecte, de la proba scrisa la Limba si literatura romana - Bacalaureat iunie-iulie 2013, nu a fost publicata inainte de inceperea examenului, respectiv ora 09.00.

Conform verificarilor realizate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care are in atributii pastrarea si distribuirea subiectelor pentru examenele nationale, in conditii de maxima siguranta, nu a existat nici o bresa in sistemul de transmitere a datelor.

16:10 Procurorii Parchetului Capitalei au inceput urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, DGA si Politiei.

Procurori de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, in colaborare cu Politia Capitalei si Directia Generala Anticoruptie, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii (SRI), au facut luni perchezitii la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului.

UPDATE "Perchezitiile vizeaza ridicarea unor inscrisuri si obiecte relevante, fara perturbarea probei desfasurate in ziua curenta (accesul in salile de concurs realizandu-se ulterior finalizarii lucrarilor de catre participanti)", se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a decis urmatoarele:

1. schimbarea intregii comisii de Bacalaureat din centrul de examen, respectiv a tuturor celor 5 persoane, precum si a celor 32 de profesori - supraveghetori

2. eliberarea din functiile de conducere a directorului si a directorului adjunct ai Liceului Dimitrie Bolintineanu

3. eliberarea din functia de director, din cadrul Scolii Gimnaziale nr. 178, a persoanei care indeplinea si rolul de vicepresedinte al comisiei din centrul de examen Dimitrie Bolintineanu.

ISMB va numi, in cel mai scurt timp, o noua comisie la Liceul Dimitrie Bolintineanu, care va asigura toate conditiile pentru ca absolventii de clasa a XII-a sa poata sustine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie - iulie 2013.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
BACALAUREAT 2013, proba la limba si literatura romana. Un elev din Suceava da examenul acasa
BACALAUREAT 2013, proba la limba si literatura romana. Un elev din Suceava da examenul acasa

Un candidat sucevean va sustine, luni, proba scrisa la Limba romana din cadrul examenului de Bacalaureat la domiciliu, in prezenta unei comisii.

BACALAUREAT 2013. Subiecte limba si literatura romana
BACALAUREAT 2013. Subiecte limba si literatura romana

BACALAUREAT 2013. Elevii care au terminat clasa a XII-a sustin luni proba scrisa la limba si literatura romana la BACALAUREAT 2013.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.