Vremea azi, 3 iulie. Vom avea caniculă dimineața și furtuni la amiază

×

Meteorologii anunță caniculă şi disconfort termic, duminică, mai ales în zonele de câmpie. Din a doua parte a zilei, vor fi perioade cu averse zgomotoase, la deal, la munte, dar şi în nord-estul, centrul şi sud-vestul tãrii.

Maximele pleacă de la 27 de grade pe litoral şi ating 36 de grade în regiunile vestice şi în cele sudice.

Vremea în țară

Vedem ce se întâmplă în fiecare regiune şi începem cu Dobrogea şi cu Bărăganul. Pe-aici, amiaza ne-aduce caniculă şi atmosferă sufocantă în Bărăgan, pe unde temperaturile urcă până la 35 de grade. Ceva mai bine va fi pe litoral, pe unde se vor înregistra între 26 şi 29 de grade şi vântul va avea unele intensificări.

Foarte cald va fi şi mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei. Temperaturile urcă până pe la 34 de grade, însă disconfortul termic rămâne ridicat. Atmosferă va fi însorită şi doar pe la munte mai vin câteva averse.

Canicula persistă şi în jumătatea nordică a Moldovei şi în Bucovina, iar la apropierea serii, apar ploi zgomotoase, cu descărcări electrice şi intensificări de vânt.

În nordul Transilvaniei şi prin Maramureş, se mai încălzeşte puţin şi maximele ajung pe la 34 de grade la Satu Mare. Vor fi perioade cu soare dar şi înnorări şi averse din a doua parte a zilei.

În vestul ţării, după prânz se vor atinge 36 de grade la umbră, indicele temperatura-umezeala va depăşi pragul critic de 80 de unităţi şi aerul va fi greu de respirat. Doar pe la munte se mai aduna norii şi o să plouă.

În Transilvania, canicula revine în vestul regiunii, pe unde se ating 36 de grade în zona Alba Iulia. Pe parcursul zilei, vor fi mai multe reprize cu ploi consistente, tunete, fulgere, vijelii şi căderi de grindină.

În Oltenia, ne aşteaptă o zi caniculară cu instabilitate. Apar ploi care pot fi torenţiale, vântul va creşte în intensitate şi se pot strânge cantităţi mari de apă.

În ţinuturile sudice, canicula persistă şi după prânz se vor înregistra 36 de grade în Lunca Dunării. Vor fi perioade cu soare dar şi innnorari şi câteva averse, mai ales în zonele de deal şi de munte.

Cum va fi vremea în București, la mare și la munte

În Bucureşti, duminică nu scăpăm de canicula, se ating tot 35 de grade şi disconfortul termic rămâne pronunţat. Cerul va fi variabil, dar nu este exclus să vină o ploaie rapidă.

La munte, instabilitatea creşte spre seară, când sunt anunţate averse locale, tunete, fulgere şi un vânt nervos. Cantităţile de apă strânse, vor depăşi 20...40 l/mp şi e posibil să cadă grindinã.

Pe litoral, urmează o zi frumoasă, însă disconfortul termic va fi ridicat şi vântul mai are unele porniri. Pe plajă vor fi între între 26 şi 29 de grade, iar apa mării va avea 24-25 de grade.

 

Cum va fi vremea în următoarele zile, în Bucureşti, la munte şi la malul mării

În Bucureşti, începem o nouă săptămână cu vreme foarte călduroasă: 34 de grade la umbra, iar după amiază şi seara, apar câţiva nori de ploaie. Marţi, revine canicula şi termometrele vor indica 35 de grade. Cerul va fi mai mult senin şi vântul va sufla slab. Miercuri după prânz vor fi 33-34 de grade însă disconfortul termic rămâne ridicat. Se mai aduna norii pe parcursul zilei însă şansele de ploaie vor fi reduse. În noaptea următoare, minima va ajunge pe la 20 de grade.

La munte, instabilitatea creşte spre seară, când sunt anunţate averse locale, tunete, fulgere şi un vânt nervos. Cantităţile de apă strânse, vor depăşi 20...40 l/mp şi e posibil să cadă grindina. Luni, vom avea soare dimineaţa însă spre seară creşte instabilitatea şi vin alte ploi zgomotoase. Marţi, temperaturile scad uşor, iar pe parcursul zilei vor fi mai multe reprize cu ploi torenţiale, descãrcãri electrice, vijelii şi posibil grindinã. Izolat se vor strânge cantităţi importante de apă. Miercuri, instabilitatea persistă. Din a doua parte a zilei, vin alte ploi zgomotoase însoţite de tunete, fulgere şi rafale puternice de vânt.

Pe litoral, luni, atmosfera va fi însorită şi caldă. Temperaturile mai pierd un grad, dar vremea se menţine caldă. Cerul va fi mai mult senin şi disconfortul termic va creşte. Marţi, căldura se intensifică şi temperaturile ajung la 30 de grade pe plajă. Disconfortul termic rămâne ridicat, iar în apa mării vor fi până la 28 de grade în nordul litoralului. Miercuri, avem cer curat, vreme cãlduroasã şi un vânt mai insistent. Temperaturile maxime se vor situa între 28 şi 31 de grade, iar apar mării va avea între 24 şi 28 de grade.

 

Citește și...
O furtună violentă a făcut prăpăd în Craiova. Apă de aproape un metru pe străzi și multe mașini distruse | VIDEO
O furtună violentă a făcut prăpăd în Craiova. Apă de aproape un metru pe străzi și multe mașini distruse | VIDEO

A fost prăpăd în urmă cu o jumătate de oră în Craiova. O furtună, adusă de un cod roșu de vijelii și ploi torențiale, a umplut străzile orașului de apă.  

Recomandări
Bulgaria a trimis în secret Ucrainei, prin România și Polonia, muniție ruginită. Reacția Kievului și a Bucureștiului | VIDEO
Bulgaria a trimis în secret Ucrainei, prin România și Polonia, muniție ruginită. Reacția Kievului și a Bucureștiului | VIDEO

În loc să ofere ajutor militar într-un mod oficial și transparent, Bulgaria a trimis în secret arme Ucrainei, prin România și Polonia.

Secetă istorică în Europa. Iulie, decretată cea mai secetoasă din ultimii 137 de ani. Unele orașe și sate ar putea să dispară
Secetă istorică în Europa. Iulie, decretată cea mai secetoasă din ultimii 137 de ani. Unele orașe și sate ar putea să dispară

Valurile succesive de căldură și penuria istorică de apă pun toată agricultura europeană în genunchi, calitatea vieții - sub semnul întrebării, ecosistemele, biodediversitatea și turismul - în primejdie.

Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie. Cât de real este riscul unei catastrofe nucleare
Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie. Cât de real este riscul unei catastrofe nucleare

Un reactor al centralei nucleare ucrainene Zaporojie a fost avariat de bombardamentele rusești din weekend, iar ONU a cerut ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul la centrală.