Cum va fi vremea în septembrie. Prognoza meteo pentru prima lună de toamnă

vremea
Shutterstock

Prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind călduroasă cel puţin în primele două decade, iar precipitaţiile vor fi mai reduse cantitativ faţă de cele înregistrate în timpul verii.

Temperatura maximă absolută a lunii septembrie în România este 43,5 grade, iar cea minimă de -15 grade Celsius. În Capitală, recordul de temperatură din prima lună de toamnă este de 39,6 grade Celsius, în timp ce minima absolută de -3,1 grade Celsius, conform caracterizării climatice a lunii septembrie, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„Septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra celei mai mari părţi a Europei a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european, susţin meteorologii. Valorile temperaturii medii lunare înregistrează o scădere destul de mică în comparaţie cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase", arată prognoza ANM, potrivit Agerpres.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2022 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18 grade Celsius doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat în Delta Dunării şi în sud-vestul Banatului.

În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, în estul şi sudul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18 grade Celsius. Valori mai moderate, între 12 şi 16 grade, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 m) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 şi 12 grade Celsius. În zonele montane mai înalte (peste 1500 m) aceste valori coboară până la 4 - 8 grade Celsius, iar la altitudini de peste 2500 metri se înregistrează temperaturi sub 4 grade Celsius.

Citește și
brazi ninsoare iarna
Vremea extremelor își face de cap în Italia. După caniculă a apărut ninsoarea
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță

Potrivit meteorologilor, temperatura maximă absolută a lunii septembrie în România este de 43,5 grade Celsius şi aceasta s-a înregistrat la Strehaia, în 8 septembrie 1946.

Maxima absolută de la Bucureşti este de 39,6 grade, înregistrată în 9 septembrie 1946, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. La staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, maxima absolută a lunii septembrie s-a înregistrat tot în septembrie 1946, în două zile consecutive, 8 şi 9 septembrie şi are valoarea de 38,6 grade Celsius, iar la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi, maxima absolută este de 37 de grade, consemnată în data de 1 septembrie 1952.

De-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost deosebit de caldă. "În anul 2015 a fost înregistrată temperatura maximă absolută la 65 de staţii meteorologice, majoritatea valorilor depăşind 33 de grade Celsius, cele mai multe în zilele de 1, 2, 18 şi 19 septembrie,
iar în anul 1949, la 47 staţii meteorologice, în zilele de 7, 8 şi 9 septembrie, majoritatea depăşind 35 de grade Celsius. Şi în anii 1986 şi 1987 s-au înregistrat maxime absolute la 22, respective 33 de staţii meteorologice", potrivit analizei realizate de specialiştii ANM pentru luna septembrie.

În topul anilor cu cele mai calde luni septembrie, la nivelul României, se regăsesc 1982, 1994, 2011, 2012, 2015 şi 2020.

Pe de altă parte, temperatura minimă absolută a primei luni de toamnă scade la aproape toate staţiile meteorologice sub zero grade Celsius. Astfel, temperatura minimă absolută a acestei luni în România este de -15 grade, înregistrată la staţia Vf. Omu, în data de 28 septembrie 1935.

Temperatura minimă absolută la Bucureşti este de -3,1 grade Celsius şi a fost înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, în 30 septembrie 1977. În aceeaşi zi s-a consemnat şi minima absolută la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi, respectiv -2,4 grade. La staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, minima absolută este de -1,6 grade şi a fost înregistrată în 28 septembrie 1906.

„Cele mai multe minime absolute au fost înregistrate în anul 1977, în zilele de 29 şi 30 septembrie, la 109 staţii meteorologice. Şi septembrie 1970 a fost o lună foarte rece înregistrându-se minime absolute la 44 staţii meteorologice, în zilele de 29 şi 30 septembrie. În topul anilor cu cele mai reci luni septembrie se află: 1971, 1972, 1977, 1996, 1997", transmit specialiştii ANM.

Din punct de vedere al precipitaţiilor din luna septembrie, acestea sunt mai reduse cantitativ, în medie, faţă de cele din lunile de vară.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2022, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că mediile lunare multianuale ale cantităţii de precipitaţii sunt cuprinse între 30 şi 50 mm pe areale extinse din Câmpia Română, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, în Câmpia de Vest, în centrul şi vestul Transilvaniei, dar şi în depresiunile intramontane.

„Cantităţi sub 30 mm sunt caracteristice unor zone restrânse din Delta Dunării. Valori între 50 şi 75 mm se înregistrează în Subcarpaţi, pe areale extinse din Transilvania, în Dealurile Vestice, Maramureş, în vestul şi nordul Moldovei, precum şi pe areale extinse din Carpaţi; valori de peste 75 mm se înregistrează doar în zona montană, acestea depăşind 100 mm izolat, în Munţii Banatului şi în nordul Carpaţilor Orientali", menţionează ANM.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii înregistrată la staţiile meteorologice din România este de 434,7 mm, la Piatra Neamţ, în anul 1912.

În Capitală, cantitatea totală lunară, maximă absolută, este 316,5 mm şi a fost înregistrată în septembrie 2005, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. În acelaşi an au fost înregistrate şi maximele absolute la Bucureşti-Afumaţi, 287,1 mm, şi Bucureşti-Băneasa, 269,6 mm.

În topul cu cele mai ploioase luni septembrie se află anii: 1972, 1978, 1996, 2001 şi 2022. În schimb, cele mai secetoase luni septembrie din perioada 1961 - 2022 au fost consemnate în anii: 1961, 1965, 1973, 1986 şi 2011.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, la staţiile meteorologice din România, este 161,4 mm şi a fost înregistrată la staţia Bucureşti-Filaret, în data de 20 septembrie 2005. Tot în aceeaşi zi s-au înregistrat valorile maxime absolute ale cantităţii de precipitaţii căzută în 24 de ore, în septembrie, şi la staţiile meteorologice Bucureşti-Afumaţi, 152,3 mm, respectiv Bucureşti-Băneasa, 126,4 mm.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în luna septembrie
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în luna septembrie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni.   

Vremea extremelor își face de cap în Italia. După caniculă a apărut ninsoarea
Vremea extremelor își face de cap în Italia. După caniculă a apărut ninsoarea

Vremea extremelor își face de cap în Italia, unde - după canilculă, apoi furtuni - la final de august s-a așternut zăpada.  

Cum va fi vremea în următoarele zile. Săptămâna viitoare se va răci treptat
Cum va fi vremea în următoarele zile. Săptămâna viitoare se va răci treptat

Vremea rămâne călduroasă în întreaga ţară în următoarele zile, însă se va răci treptat săptămâna viitoare, potrivit estimărilor publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Ce efecte va avea ciclonul polar în România. Când ajunge la noi și cum va fi vremea la început de septembrie
Ce efecte va avea ciclonul polar în România. Când ajunge la noi și cum va fi vremea la început de septembrie

Meteorologii anunță că după valul de caniculă adus de aerul african, în Europa și inclusiv România, va intra un ciclon polar care va schimba condițiile meteorologice. Urmează ploi și temperaturi mai scăzute în cea mai mare parte a țării.

Recomandări
„Este total greșit”. Congresul SUA, acuzat că face jocurile lui Putin. Ajutorul pentru Ucraina, motiv de dispută peste Ocean
„Este total greșit”. Congresul SUA, acuzat că face jocurile lui Putin. Ajutorul pentru Ucraina, motiv de dispută peste Ocean

Administrația Biden spune clar și răspicat: „se termină fondurile pentru războiul Ucrainei împotriva Rusiei! Am rămas fără bani, și aproape că nu mai avem timp".

Florin Cîțu este urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave
Florin Cîțu este urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave

Fostul premier Florin Cîţu este urmărit penal de către DNA în dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie. El este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. Prejudiciul în acest dosar este de peste 1 miliard de euro.

Cum ar reacționa românii în caz de război: Doar jumătate și-ar apăra țara. 20% ar emigra, iar 11% s-ar ascunde
Cum ar reacționa românii în caz de război: Doar jumătate și-ar apăra țara. 20% ar emigra, iar 11% s-ar ascunde

Un sfert dintre români vor ca țara noastră să iasă din Uniunea Europeană, iar 20% se declară în favoarea ieșirii din NATO, arată un sondaj INSCOP. Doar unul din doi români și-ar apăra țara în cazul unui război cu Rusia.