Turiștii de pe litoral pot mânca midii din Marea Neagră. Producția locală a crescut în ultimii ani

×
Codul embed a fost copiat

Cum apa mării este încă rece, iar soarele insistă să își arate colții, turiștii care ajung pe litoral stau mai mult la masă.

Profită bucătarii, care se întrec în a-și arăta măiestria în prepararea peștelui și a scoicilor. În fruntea listei de preferințe tronează midiile românești. În utimii ani, marea a fost tot mai curată, așa că recolta autohtonă a depășit 1000 de tone, iar țara noastră a renunțat treptat la importurile din Bulgaria sau Turcia.

Bucătăreasă: „Pregătim o porție de midii pe plită cu sare, se poate servi cu mămăligă, cu legume, cu cartofi prăjiți, cu orez cu cartofi natur. Asezonăm cu puțin leuștean și ardei și în patru cinci minute este gata de servit midii în sos de vin ”.

An de an, bucătarii încearcă să satisfacă mofturile clienților - care, pe măsură ce cunosc marfa, par tot mai pretențioși. Deși midiile gătite clasic, pe plită, cu sare, rămân pe prima pagină a meniurilor, pe litoral, rețetele mediteraneene sunt tot mai mult sursă de inspirație.

Cristina Dan, administrator restaurant: „Clienții le preferă ori în vin, ori cu un sos roșu, se mai pune cimbrișor, un pic de ceapă, arome sau se fac diferite combinații cu fructele de mare”.

25-30 de lei costă o porție clasică. Un strop mai mult - 35 - cele... puțin mai pretențioase. Gustul aparte al midiilor proaspete se îmbină de minune cu un vin sec, de preferință rose.

Bărbat: „Venim aici pentru această ciorbita și la fel pentru pește de mare cu toate că preferatele mele sunt midiile”.

În ultimii trei ani, apele din apropierea țărmului românesc al Mării Negre au fost mai curate, iar ecosistemul s-a refăcut. Acest lucru a dus la o creștere a cantității de midii de calitate, recoltate din zona costieră.

Matei Datcu, administrator pescărie: „Am promovat midiile de Marea Neagră, am ajuns la stadiul că vindem destul de mult. În ultimul an am primit liber la pescuit scoici căci marea s-a calibrat în sfârșit și putem vinde și de la noi din zonă”.

În România există aproximativ 50 de firme care se ocupă cu recoltarea midiilor din mediul natural. Cum cererea este tot mai mare, mulți se pregătesc să își facă și crescătorii în apropierea țărmului - pe modelul vecinilor bulgari.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Kite surfingul, tot mai popular şi la noi. Cât de costisitor este acest sport
Kite surfingul, tot mai popular şi la noi. Cât de costisitor este acest sport

Considerat un sport extrem, kite surfingul a devenit tot mai popular și la noi.

A început programul
A început programul "Litoralul pentru toți". Cât costă o noapte de cazare

Pe litoral, vremea bună vine cu oferte. A început programul „Litoralul pentru toți”, iar hotelierii încearcă să-i atragă pe oaspeți cu prețuri mici.

Patronii de pe litoral caută cu disperare angajați. Se câștigă și 2.000 de euro pe lună
Patronii de pe litoral caută cu disperare angajați. Se câștigă și 2.000 de euro pe lună

Litoralul se pregătește de oaspeți, dar mii de locuri de muncă ar trebui ocupate până când începe sezonul. Mulți dintre cei care obișnuiau să lucreze vara la mare s-au angajat în alte domenii.

Recomandări
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO

Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice, au declarat joi oficialii militari și de securitate ucraineni, potrivit Sky News.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.