Litoralul se pregătește de oaspeți, dar mii de locuri de muncă ar trebui ocupate până când începe sezonul. Mulți dintre cei care obișnuiau să lucreze vara la mare s-au angajat în alte domenii.

 

Așa se face că peste tot sunt căutați barmani, ospătari, bucătari și manageri de recepție. Hotelierii au anunțat că salariile nu au scăzut față de 2019, dar nici așa nu reușesc să își completeze personalul.

Cu o întârziere de cel puțin două luni, cauzată de restricțiile sanitare care au ținut restaurantele și hotelurile de pe litoral închise, patronii caută cu disperare angajați. Mulți salariați cu vechime și-au găsit deja de lucru.

Iuliana Tasie, director hotel: ”S-au angajat în alte domenii. Oamenii nu mai au încredere că vor avea un venit stabil și că vor putea sta o perioadă mai lungă, sunt speriați și caută joburi mai sigure în alte domenii".

George Țicu, manager restaurant: ”Anul trecut au fost blocate vasele de croazieră, s-au întors acasă și s-a găsit mai ușor forță de muncă. Practic avem nevoie pentru full sezon de o echipă de 80 persoane, iar în momentul de față să zicem 30-35 de persoane din cei vechi care se vor întoarce la muncă, bucătari, barmani, ospătari, toate secțiile aferente unui restaurant”.

Reporter: Care este salariul?
Paul Marin, proprietar terasă: Între 2.000 și 5.000, dar nu salariul este baza - șpaga!".

 

Cel puțin 2.000 de locuri de muncă disponibile

 

Patronatele de pe litoral anunță că acum, când încă nu sunt deschise toate hotelurile și restaurantele, sunt disponibile cel puțin 2.000 de locuri de muncă.

Elena Voiculescu, barman: Prinzi experiență, cunoști fel și fel de oameni.
Reporter: Ai timp și de distracție la mare?
Elena Voiculescu: Ah, da! În mod clar, da! Nu este un program atât de aglomerat”.

Denis este elev și vrea să lucreze în perioada vacanței, așa cum a procedat și în anii trecuți.

Reporter: Care e bugetul pe care l-ai strâns?
Denis, 17 ani: În jur de 6.000 lei vara trecută. Vara e și frumos, e parcursul anului dacă ai școală, nu poți să muncești. Prind experiență, depinde și profilul la care sunt, ca ospătar, ca bucătari, pe plajă la fel și îi ajută pe viitor".

Potrivit patronatelor, un angajat fără experiență primește salariul minim pe economie, la care se adaugă transportul și cel puțin un prânz. În cazul celor cu experiență, așa cum sunt bucătarii, venitul lunar poate depăși 2.000 de euro.