Noi reguli în industria turismului. Schimbări importante de la 1 aprilie pentru platformele online de rezervări
Platformele online de rezervări nu vor mai putea promova unități turistice neclasificate din luna aprilie, când va intra în vigoare un ordin de ministru.
Astfel, autoritățile speră să combată evaziunea fiscală. În momentul de față, avem doar 23.000 de unități turistice clasificate. Cam tot atâtea ar fi și cele nedeclarate, estimează însă responsabilii.
Pe platformele turistice apar sute, chiar mii de unități de cazare, în funcție de zonă. Doar o parte însă sunt clasificate, adică pensiune sau hotel și chiar apartamente care sunt înregistrate la ministerul Turismului, iar deținătorii plătesc taxe și impozite.
Alegeri 2024
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
19:42
Kelemen Hunor: UDMR o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
19:40
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”
O estimare făcută de autorități arată că sunt zone unde numărul celor care închiriază la negru pe piață este egal cu cei autorizați.
Cristiana Predoiu, președintele Asociației Bun Simț și Atitudine Civică: „Sunt anumite zone fiebinți cu adevărat în țară și aici aș numi zona litoralului. Clisura Dunării care este foarte sufocată de această concurență neloială, dar și în zonele turistice tradiționale, cum este zona Bran-Moieciu, zona Transalpinei. Principalul motiv este sezonalitatea și efectiv fuga de a plăti taxe și impozite către statul român".
Am sunat la o pensiune din Bran care se promovează pe o platformă online să facem o rezervare și când am cerut factura sau bon, proprietarul nu a putut oferi acest serviciu.
Pe lângă platformele turistice, care din luna aprilie nu vor mai putea promova pensiunile și apartamentele neclasificate, în vizorul autorităților vor intra și grupurile de pe rețelele sociale, unde multe cazări sunt promovate, chiar și contra-cost.
Reprezentanții ministerului Turismului spun că procesul de clasificare s-a simplificat, iar proprietarii pot depune actele mult mai ușor.
Lucian Rus, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului: „Mulți s-au îngrozit de a veni la București, la minister, pentru că vorbim de unități din toată țara, de structuri care se pot găsi în orice vârf de munte. Avem în lucru o plaftormă în perioada imediat următoare îi vom da drumul, în care tot ce înseamnă documentația pe care un antreprenor va trebui să o pregătească pentru clasificare se va depune online".
Parlamentul European a adoptat noi reguli care obligă platformele de rezervări turistice să raporteze informații despre locuințele închiriate în regim hotelier. Evaziunea fiscală din România a depășit 10% din PIB.