"Nababi" pe bani luati cu imprumut. Ce ii impinge pe romani sa ia un credit ca sa plece intr-o vacanta pe care nu si-o permit
Cand vine concediul, multi romani nu mai tin cont de nimic si cheltuiesc pana si banii pe care nu-i au. Daca e nevoie, apeleaza si la un credit, numai sa plece cateva zile departe de casa.
Dupa un an de munca, vacanta este prima pe lista, restul problemelor mai pot astepta pana la toamna.
"Nu ne mai gandim la bani ca nu venim in concediu in fiecare zi.
- Ieri de exemplu cati bani s-au dus?
- Ne-am cazat pe la doua si nu am facut nimic special si am cheltuit vreo 600 de lei pe nimic."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Romanii merg mai intai in vacanta si dupa aceea se gandesc sa-si plateasca intretinerea. Daca salariul este mic, fac un credit.
"- Cu cati bani ati venit la mare?
- Cu 15 milioane. Daca nu, mai bagam cardul si mai scoatem."
Nu este de mirare ca in aceasta perioada firmele care dau imprumuturi rapide au foarte multe cereri.
"Avem solicitari de creditare de vacanta si de cele mai multe ori sunt un supliment de bani fata de bugetul care este deja alocat", spune Marius Solescu, reprezentantul unei Institutii Financiar Nebancare.
Potrivit unui studiu, un european cheltuieste in medie 47 la suta din bugetul lunar al familiei pentru o vacanta. Romanii ajung la 50 la suta. Estonienii la 60 la suta. Cea mai mica pondere din venituri o au danezii - 26 la suta. Este adevarat, salariile lor sunt de cateva ori mai mari decat ale noastre. Si totusi, de ce ne intindem mai mult decat ne permite plapuma?
„Stima de sine inseamna invidia celorlalti. Romanul are o vorba, dai un ban, dar stai in fata, da, uneori chiar te si imprumuti, te duci in vacanta in rate, pentru ca stai in fata si esti tratat ca nababii, cel putin 7 zile", explica Gelu Duminica, sociolog.
Potrivit studiului, romanii cheltuiesc in medie 300 de euro pentru vacanta. Banii sunt folositi in primul rand la calatorii in tara, apoi activitati de socializare, shopping si excursii in afara tarii.