Locul din Romania unde pietrele semipretioase se gasesc la tot pasul. "Se vede la lumina soarelui, luceste"
Departe de zbuciumul oraselor, Romania pastreaza frumuseti
putin cunoscute turistilor galagiosi. Una dintre ele este si localitatea Colti, din Buzau.
Dincolo de peisajele extraordinare, in aceasta zona am avut singura exploatare de chihlimbar din tara.
Ca sa ajungeti la Colti, mergeti pana la Buzau, iar de acolo porniti catre Brasov, pe Drumul National 10.
Curand o sa va iasa in cale muntii plini de verdeata, dar si de chihlimbar, o piatra semipretioasa de culoarea mierii. Ghizi va pot fi cativa localnici care inca sapa dupa pietrele formate in milioane de ani din rasina arborilor preistorici.
"Uneori se gaseste usor, dupa ploilea astea care sunt acuma se spala si se vede la lumina soarelui, luceste", a spus un cautator de chihlimbar.
La Muzeul Chihlimbarului - unic in tara - puteti admira si bucati de chihlimbar care cantaresc aproape doua kilograme.
Tot acolo o sa aflati si povestea pipei lui Stalin.
"Acel chihlimbar a fost de la un cetatean de aici din satul Colti, confectionat si daruita pipa de catre Gheorghe Gheorghiu Dej la 1951 lui Stalin", a explicat Diana Gravila, custode "Muzeul Chihlimbarului".
Trebuie sa faceti neaparat o oprire si la minele de chihlimbar din care localnicii au scos multe pietre semipretioase si de pe urma carora unii traiesc si acum. Cele mai valoroase se vand cu 10 lei gramul. Insa, fiti precauti. Este riscant sa intrati in subteran.
La Colti exista opt mine de exploatare a chihlimbarului, dar care au fost inchise rand pe rand. Intr-una dintre aceste mine inca se mai poate intra. Aceasta este insa accesibila doar cunoscatorilor bine echipati tehnic si cu mult curaj. Atentie, insa! Intrarea in mine este extrem de periculoasa. Sunt riscuri mari de prabusire a galeriilor.
De la Colti puteti merge spre Alunis, ca sa admirati asezarile rupestre si o biserica veche de peste 7 secole.
Biserica de la Alunis este printre putinele din tara sapata in piatra in care inca se mai slujeste. Tot in aceasta zona sunt si peste 20 de grote, toate invaluite in mister. Au fost folosite de-a lungul timpului drept ascunzatori pentru comori, dar si ca refugiu pentru primii crestini prigoniti.
Dupa o zi plina sunteti asteptati sa va trageti sufletul la pensiunile din zona care va asteapta cu mancaruri traditionale. O noapte de cazare costa o suta de lei.