Dronele care terorizează Ucraina, asamblate de minori în Rusia. Cum sunt ademeniți și cine sunt „șoimii lui Stalin”
Cu tehnologie iraniană și mână de lucru ieftină, autohtonă, rușii par să aibă resurse nelimitate de drone cu care terorizează Ucraina.
Anul acesta, în februarie, Statele Unite au adoptat sancțiuni împotriva Universității Politehnice rusești Alabuga, acuzată că folosește minori pentru asamblarea dronelor de atac.
Produse în versiuni simplificate și lansate în număr mare simultan, astfel de drone copleșesc antiaeriana Ucrainei.
Filmulețe cu pisici și meme pe TikTok sunt parte a efortului de recrutare, lansat de Universitatea Politehnica Alabuga pentru programul de drone în continua expansiune al Rusiei.
Facultatea, amplasată în zona economică specială din sudul Rusiei, a fost identificată anul trecut de administrația Biden drept fabrica de drone Shahed, de concepție iraniană.
David Albright, Institutul pentru Știință și Securitate Internațională: „Salariul este mare, dar principalul beneficiu este că bărbății sunt scutiți de serviciul militar. Asta îi atrage în primul rând”.
Condițiile de angajare sunt totuși stricte.
„Orest”, ofițer de informații al apărării ucrainene: „Toți studenții și liceenii implicați în producția de drone trăiesc într-un campus cu acces restricționat. Iar la angajare semnează clauze de confidențialitate. Oficial, în contractele lor scrie că produc motoare de barci”.
Rușii au atacat Ucraina cu 422 de drone Shahed, în iulie
„Șoimii lui Stalin” reprezintă numele noii unități de drone a armatei ruse. Emblema acesteia e vizibilă pe dronele expuse la parade militare.
Vara aceasta, în iulie, rușii au atacat Ucraina cu 422 de drone Shahed. În noiembrie, numărul acestora crescuse de țase ori. Ca să satisfacă cererea, producția de la Alabuga a crescut dramatic și s-a diversificat. Gerbera este o copie mult mai ieftină a dronelor Shahed.
Yuriy Chumak, voluntar în domeniul apărării aeriene: „Rușii lansează în fiecare zi foarte multe drone. Multe dintre ele nici nu sunt armate, nu au explozibil, sunt drone foarte ieftine și simple. Dar n-ai cum să știi. Detectezi drona și trebuie să folosești rachete ori mitraliere ca s-o dobori”.
Rusii au adaptat modelul original Shahed, făcându-l mai rezistent la condiții meteo potrivnice și adesea mai distrugător. Recent, experții ucraineni au găsit urme de muniții termobarice în rămășițele dronelor Shahed.
Kievul încearcă să contracareze și chiar a vizat campusul Politehnicii Alabuga, reușind să lovească acoperișul unei clădiri cu dormitoare.
Clare Sebastian, corespondent CNN: „Dar nici loviturile ucrainene, nici sancțiunile internaționale nu pot curma ritmul vertiginos de extindere”.
În decurs de șase luni, au răsărit încă două clădiri mari în campus, iar pe toate acoperișurile au fost instalate dispozitive anti-drone.