Biserica de lemn din Șurdești, una dintre cele mai frumoase biserici din România. Secretele lăcașului de cult din Maramureș

Biserica din Șurdești
Shutterstock

Biserica de lemn cu hramul Sfântul Mihail din Șurdești este un monument istoric și de arhitectură ce a fost inclus în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO începând din 1999.

Construită în anul 1721 de către comunitatea greco-catolică din sat, sub îndrumarea meșterului Ion Macarie, această biserică a fost realizată din lemn de stejar de munte.

Cu o înălțime totală de 72 de metri, lăcașul impresionează prin proporțiile sale impunătoare. Turnul principal este înconjurat de patru turnulețe mai mici, iar înălțimea totală a turnului atinge 54 de metri, făcând ca această biserică să fie cea mai înaltă din lume datând din acea perioadă.

Descrierea bisericii de la Șurdești

Construită în jurul anului 1721 de comunitatea greco-catolică din satul Șurdești și realizată din lemn de stejar sub îndrumarea meșterului dulgher Macarie, biserica este recunoscută ca o realizare arhitecturală de excepție. Datorită înălțimii sale remarcabile, proporțiilor armonioase și picturii interioare, este cunoscută sub numele de "Catedrala bisericilor de lemn".

Turnul-clopotniță impresionează prin înălțimea sa, ridicându-se la 54 de metri, de trei ori mai mult decât lungimea bisericii, fiind flancat la colțuri de patru turnulețe, semn al importanței comunității din acea vreme.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Foișorul, extins spre exterior, este alcătuit din doisprezece stâlpi cu arcade cioplite. Acoperișul are o streașină dublă, iar fațada edificiului este îmbogățită cu un balcon care se suprapune peste pridvor, conferind o imagine frontală elegantă.

Planul tradițional al bisericii include pridvor, pronaos, naos și absida altarului poligonală, iar pardoseala interioară este realizată din lespezi mari de piatră.

Pictura murală, executată pe lemn, datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și a fost realizată de diferiți artiști locali, dintre care cei mai cunoscuți sunt Ștefan și Stan. Stilul baroc este evident în cazul iconostasului, atât în sculptură, cât și în pictură.

Biserica de lemn din Șurdești reprezintă o sinteză a arhitecturilor din est și vestul Europei, fiind o fuziune între fondul bizantin și forme gotice, interpretate în mod original de meșterii locali, care reflectă tradițiile și cultura locului.

Biserica din Șurdești

Istoric

Construită în anul 1721 de meșterul dulgher Macarie pentru comunitatea greco-catolică din satul Șurdești, Biserica de lemn este considerată un monument arhitectural remarcabil. Mai târziu, a fost extinsă cu un pridvor etajat, dotat cu două rânduri de arcade suprapuse.

Nava bisericii este acoperită cu o streașină dublă și dispune de ferestre-luminatoare care împart acoperișul.

Ceea ce distinge construcția este turnul său înalt de 54 de metri, care se numără printre cele mai înalte edificii sacrale de lemn din lume, atingând o înălțime totală de 72 de metri.

Turnul este înconjurat de un foișor extins spre exterior, peste care se înalță un coif cu patru turnulețe.

Pictura interioară a fost realizată în 1783 de mai mulți zugravi, cu Ștefan din Șișești pictând altarul, iar naosul fiind opera zugravului Stan. Pronaosul, probabil, a fost realizat de un ucenic al lui Stan. Iconostasul, păstrat în bună stare, este un exemplar mai recent, suprapus peste cel vechi.

De remarcat este faptul că în construcția bisericii nu s-au utilizat cuie metalice, ci s-a preferat o metodă tradițională de îmbinare a lemnului, adesea folosindu-se cuie din lemn.

Din punct de vedere estetic și compozițional, pridvorul, pronaosul, naosul și altarul respectă rigurozitățile stilului baroc, conferind edificiului autenticitate și specificitate în contextul altor biserici și mănăstiri din Maramureș.

Pridvorul, adăugat ulterior, are rolul de a proteja biserica împotriva umezelii și impresionează prin eleganța sa și tehnicile elaborate de prelucrare a lemnului. Pronaosul este decorat cu picturi murale realizate pe lemn de diferiți artiști, cele mai cunoscute fiind operele lui Ștefan Zugravu din Șișești.

În ciuda deteriorării cauzate de trecerea timpului, intenția de a nu interveni asupra picturii adaugă unicitate locului.

În interiorul naosului, se regăsesc motive tradiționale, iar catapeteasma, construită în stil baroc în 1783, este compusă dintr-un număr impresionant de icoane placate cu aur și candelabre din lemn. Peste pardoseala din piatră, preșurile tradiționale din lână asigură confortul credincioșilor în timpul slujbelor.

Biserica de lemn din Șurdești este inclusă în lista monumentelor istorice și face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO începând cu anul 1999. De asemenea, biserica a fost retrocedată greco-catolicilor.

Biserica din Șurdești

Despre satul Șurdești, Maramureș

Satul Surdești din județul Maramureș, deși nu se remarcă printr-un nume sonor și nu atrage atenția ca obiectiv de interes național, este adesea aclamat drept unul dintre cele mai pitorești locuri din România de către cei care i-au trecut pragul.

Odată ajuns aici, vei fi captivat nu doar de frumusețea naturală a peisajului, ci și atmosferă de aici.

Surdești se bucură de o bogată moștenire arhitectonică și culturală, reprezentată în principal de cele două biserici vechi de lemn.

Cea mai importantă dintre ele este Biserica Greco-Catolică cu hramul „Sfinții Arhangheli”, construită de meșterul Ion Macarie în 1766, cea despre care este vorba mai sus.

Cu o înălțime a turnului de 54 de metri și o înălțime totală de 72 de metri, această biserică situată în partea de jos a satului se numără printre cele mai înalte construcții de lemn din întreaga lume.

În interior, picturile din 1783 reprezintă o comoară de o valoare deosebită, ilustrând o parte din iconografia populară autohtonă. Biserica a fost predată Bisericii Ortodoxe Române de către autoritățile comuniste în 1948, însă după 1990 a revenit în posesia Bisericii Greco-Catolice. Datorită valorii sale artistice, acest monument istoric a fost inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO în 1999.

A doua biserică, tot din lemn, este folosită de comunitatea ortodoxă și se află în partea de sus a satului, fiind înconjurată de cimitir.

Deși mai veche decât cea din partea de jos a satului, această biserică a fost adusă la Surdești dintr-un sat vecin, Bontăiești, în anul 1930.

Conform tradiției, se spune că și la Bontăiești biserica ar fi fost adusă din Moiseni, după un popas în Ferneziu, lângă Baia Mare.

Dimensiunile sale reduse, structura puternică și fereastra mică de pe latura sudică sugerează o vechime ce își are rădăcinile în secolul al XVII-lea.

Ce altceva poți vedea în împrejurimi

La Biserica din Șurdești ajungi din Baia Mare prin Baia Sprie – Șișești – Dănești (DJ 184), din Dealul Cornului se merge la dreapta, pe șoseaua ce duce prin Lăschia – Vad în Copalnic Mănăștur.

De aici poți face drumeții spre Plopiș, Lăschia, Măguricea Trestiei, Bulbucul Mare și Bulbucul Mic.

Totodată, poți face excursii spre Dealul Crucii – Poiana Arșița – vârful Mogoșa sau prin valea/Poiana Secăturii la Pietrele Șoimilor.

Pasionații de ciclism și plimbări vor avea aici un adevărat univers de explorat.

Pe lângă asta, poți vizita Casa Memorială Vasile Lucaciu – Leul din Șișești, biserica ctitorită de acesta și școala veche; Cheile Dănești de pe valea Izvorul Bulzului; Măgura Cetățelei, satul Negreia de la poalele SV ale Mogoșei și unicele statui în piatră vulcanică ale meșterului Gavril Cuzco, de inspirație romano-catolică.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024: Cât costă și cum se plătește
Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024: Cât costă și cum se plătește

Prețul taxei de pod Fetești-Cernavodă se stabilește în funcție de tipul autovehicului și de numărul de treceri, putând fi achiziționate o trecere, două sau douăzeci de treceri.

Litoralul se pregătește să prindă din nou viață. Primii turiști au ajuns deja la mare pentru vacanța de 1 Mai
Litoralul se pregătește să prindă din nou viață. Primii turiști au ajuns deja la mare pentru vacanța de 1 Mai

Pentru mulți tineri a început deja vacanța de 1 Mai. Trenuri arhipline au adus la Costinești mii de turiști. Weekendul acesta sunt programate două festivaluri de muzică. Și Vama Veche se va dezmorți curând.

Cât este taxa pentru turiștii care vor să viziteze Veneția. Motivul pentru care a fost introdusă
Cât este taxa pentru turiștii care vor să viziteze Veneția. Motivul pentru care a fost introdusă

Mare atenție dacă plănuiți să vizitați Veneția în perioada următoare. Turiștii care nu sunt cazați în orașul lagună trebuie să plătească o taxă de cinci euro dacă vin într-o vizită de o zi.  

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.