Scoala masina-de-facut-bani in beneficiul elevilor. Modelul de succes aplicat in Timisoara
Omul sfinteste locul cand vine vorba despre institutiile de stat din Romania. O demonstreaza directoarea Scolii Generale numarul 30 din Timisoara. Pornind de la bazinul de inot al scolii, a pus la punct un mecanism de facut bani grei.
250.000 de lei intra, anual, in vistieria institutiei, numai din inchirieri. De castigat au, in primul rand, elevii. Totul a inceput dupa ce bazinul de inot a fost dat in folosinta, in anii 2000.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
"Am mers mult pe inchirierea bazinului catre firme care platesc pentru angajati. De asemenea, le-am oferit inchirierea unor antrenori de inot. Bineinteles, asta in afara orelor de curs, pentru a nu deranja elevii", a spus Maria Jula, directorul scolii.
Din banii obtinuti, a fost amenajat subsolul tehnic al cladirii. Unde altadata erau tevi de caldura si mult praf, domnisoarele din oras fac acum fitness si aerobic, in doua saloane de profil. Tot la subsol a fost amenajata si o sala de luat masa pentru elevi.
"Exista chiar si o firma de catering care aduce mancare calda pentru cei care vor sa ia un pranz adevarat in incinta scolii", a mai spus doamna director.
Din aceiasi bani obtinuti din inchirieri, elevii scolii au la dispozitie si un cabinet stomatologic, un teren de sport cu nocturna si un atelier de educatie plastica.
"Copiii vin la inceputul orei si nu isi aduc absolut nimic. Pensulele, blocurile de desen, tempera, toate raman aici, pe rafturi", a declarat Viorica Stanculescu, profesoara de desen.
In plus, elevii au acces la bazinul de inot de la parterul cladirii. Profesorii care ii vindeca de teama de apa sunt platiti tot din fonduri proprii.
"Toti elevii, de la clasa a 3-a, pana la clasa a 8-a, pot alege inotul ca optional. Sunt foarte multi elevi care vin aici, la bazin", a spus Cosmin Ilia, unul dintre profesorii de inot.
Peste 1.000 de elevi invata la Scoala Generala 30 din Timisoara. In privinta dotarilor scolii, doamna directoare mai are un singur regret: "Mai am un an pana la pensie si nu am reusit sa amenajez si o mansarda".