Masacrul din 3 ianuarie. Supravietuitorii atacului terorist al gruparii Boko Haram: "Erau cadavre peste tot pe strazi"
Zeci de femei, barbati si copii au fost ucisi in orasele nigeriene Baga si Doron Baga pe 3 ianuarie, atunci cand militantii Boko Haram au lansat un atac sangeros.
Numarul exact al celor care si-au pierdut viata ramane necunoscut, insa cifrele estimate sunt intre 150 si 2.000 de oameni. Jurnalistii de la BBC News au stat de vorba cu cativa refugiati din tabara de la Chad, ca sa incerce sa afle ce s-a intamplat in acea zi.
Multi locuitori se rugau deja atunci cand s-au auzit primele focuri de arma, sambata, 3 ianuarie 2015. Atacul sangeros a fost declansat la ora locala 05.45, chiar inainte sa rasara soarele. In timp ce luptatorii Boko Haram veneau din vestul orasului Baga, mai multi tineri erau hotarati sa se apere, folosind tot ce aveau la indemana: macete si cutite. A fost un succes cum rar se intampla. "I-am facut sa se retraga, impreuna cu soldatii", a spus Harun Muhamad, un localnic in varsta de 31 de ani. Astfel, teroristii au fost fortati sa se retraga in spatele vegetatiei.
"Toti am iesit in masa, ca sa ne luptam." - isi aduce aminte Dahiru Abdullahi, in varsta de 20 de ani, adaugand faptul ca multi dintre extremisti purtau uniforme militare de mai multe feluri. "Altii aveau haine negre si turbane", a mai spus el. Acestea sunt caracteristice oamenilor care traiesc in desert, unde insurgentii isi acopera fetele. Dupa retragerea lor a urmat o perioada de liniste, care nu a durat insa prea mult..
Boko Haram se intoarce
Cateva ore mai tarziu, combatantii Boko Haram atacau din nou orasul. Randurile lor erau intarite de o coloana terifianta de camioane si motociclete. "Se intorsesera din tufisuri cu 20 de vehicule", spune Dahiru Abdullahi. Intre 10 si 15 oameni sareau din fecare vehicul, insa este aproape imposibil de spus cati soldati au fost in total - refugiatii fiind de parere ca au fost "sute". Pe de alta parte, localnicii nu aveau arme de foc.
"Au deschis focul. Si tot trageau in noi. Si pentru ca noi incercam sa ne aparam doar cu niste macete, am fost nevoiti sa ne retragem." - spune Dahiru.
Harun Muhamad spune si el ca al doilea val de militanti Boko Haram a fost "prea mare", fortandu-i pe toti sa fuga pentru a scapa cu viata. Si pentru ca se confruntau cu o forta armata avansata, soldatii nigerieni au renuntat si ei sa mai lupte si au fugit. Martorii spun ca multi dintre ei au aruncat armele la pamant.
"Gruparile locale de paza (vigilantes) au luat aceste arme si au luptat cu ele, insa au fost coplesiti de numarul mare al extremistilor, asa ca au fugit si ei." - spune Saratu Garba, in varsta de 20 de ani, mama a unui baietel de 2 ani.
Un locuitor din nord-estul Nigeriei, Moussa Zira, a povestit cum a reusit sa scape dintr-un atac comis de gruparea islamista Boko Haram in satul sau, la inceputul lui ianuarie. Impuscat in coapsa si grav ranit, el s-a prefacut mort, dupa care a fugit in statul vecin, Ciad, la tabara de refugiati din Baga Sola, relateaza AFP, conform Mediafax. Membrii "Boko Haram au sosit la ora 4.00 dimineata si au intrat in fiecare casa, cautau barbati. Ne-au salutat, apoi ne-au spus sa-i urmam, pentru ca ne vor explica ulterior", povesteste el.
Islamistii au luat 14 persoane, "un barbat din fiecare casa", in apropierea orasului nigerian Baga. "Era si un batran printre ei si i-au spus sa plece. Am mers pe camp si au spus tuturor sa se intinda cu fata la pamant". "Dupa ce au tras in aer o data, au inceput sa traga in noi" de la distanta mica, a continuat barbatul, care credea ca totul s-a sfarsit. "La scurt timp, am inteles ca glontul nu mi-a atins capul, ci bratul si coapsa. In jurul meu erau toti morti". Pentru ca Boko Haram sa nu-l ucida, el a ramas intins in mijlocul cadavrelor, asteptand ca islamistii sa plece, apoi a mers prin iarba inalta cateva ore, inainte de a intalni un motociclist care l-a ajutat sa fuga spre lac.
Pastorul Yacubu Moussa, in varsta de 43 de ani, este unul dintre putinii crestini care au scapat din atacul asupra orasului Baga. In noaptea de 3 ianuarie, cand islamistii au venit prin surprindere, tot orasul dormea. "Au tras in toata lumea fara distinctie, barbati, femei, copii si batrani", povesteste el. Intrebat despre numarul de atacatori, el ezita si vorbeste de "mii de oameni", insa cifrele nu pot fi verificate. Pastorul adauga ca "erau cadavre peste tot pe strazi" cand a fugit.
Doua zile mai tarziu, Yacubu Moussa a incercat sa se intoarca acasa pentru a-si lua cateva lucruri. El a vazut "cadavre plutind pe apa", iar "mirosul era atat de puternic incat se simtea de departe". Din oras nu a mai ramas decat cenusa, "au ars totul, casele noastre, magazinele, masinile". In tabara de refugiati, pastorul afirma ca se simte singur la ora rugaciunii, fiind inconjurat de zeci de musulmani. "Aici nu am nimic de facut, nu am credinciosi, lacas de cult, nu am nici Biblie".
Un bebelus numit Idriss Deby
De la inceputul lui ianuarie, peste 14.000 de persoane au traversat frontiera pentru a fugi de atacurile sangeroase din jurul orasului Baga, a declarat Mamadou Dian Balde, reprezentant adjunct al Inaltului Comisariat pentru Refugiati al ONU (UNHCR) in Ciad. "Ei vin cu povesti greu de ascultat. Zilele trecute a venit un barbat sa se inregistreze si nu auzea nimic din ce ii spuneam, nu facea decat sa planga: cei din Boko Haram au aruncat o grenada in casa sa, iar sotia si cei trei copii au murit pe loc", povesteste Idriss Dezeh, de la Comisia nationala de primire, reintegrare a refugiatilor si repatriatilor.
Unii au avut norocul sa ajunga la tabara cu toata familia. Asezata in fata unui cort alb, Aisha Aladji Garb alapteaza un bebelus pe care l-a nascut in urma cu doua saptamani in barca cu care a fugit.
Debarcand in Ciad, ea a intalnit o patrula de soldati locali. "Au avut grija de mine, m-au urcat in camionul lor si m-au dus direct la tabara, unde am primit ajutor", povesteste ea. "Datorita lor, bebelusul meu este in viata. Asa ca l-am numit Idriss Deby", ca pe presedintele Ciadului, a adaugat femeia.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: africa, terorism, nigeria, teroristi, boko haram,
Dată publicare:
04-02-2015 15:26