Muhammad Ali a murit. Viata si cariera celui mai bun boxer din istorie in 20 de imagini spectaculoase. GALERIE FOTO

Ultima actualizare: 07-06-2016 06:58

Muhammad Ali a fost o legenda a sportului. Votat drept cel mai popular sportiv al secolului XX, in 1999, Ali a fost mai mult decat un sportiv si a devenit un simbol pentru o generatie intreaga.

Muhammad Ali a scris istorie cu recordurile sale, dar si cu modul in care a incercat sa schimbe lumea. A avut curajul sa isi schimbe religia si sa refuze sa mearga in Razboiul din Vietnam, dar s-a luptat sa ajute miile de oameni saraci din Bronx.

Ca pugilist amator a castigat de sase ori titlul de campion ''Manusile de Aur'' (categoria greutate mijlocie) la nivel statal, cat si national, in anii 1959 si 1960.

Muhammad Ali a castigat aurul la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960, la categoria greutate mijlocie si, ca profesionist, a fost de trei ori campion mondial al greilor.

A fost introdus la categoria grea, pe 25 februarie 1964, la Miami, Florida, cand l-a intalnit pe Sonny Liston. A castigat meciul in runda a opta. La scurt timp dupa ce a devenit campion, Clay a anuntat ca isi va schimba numele in Muhammad Ali, convertindu-se la islam.

Intre timp, a refuzat sa se prezinte la Comisia de Incorporare pentru satisfacerea serviciului militar, desi a primit nenumarate sesizari. Ca rezultat, licenta de campion i-a fost anulata de catre Comisia de Box din New Yok, titlul i-a fost retras si a fost condamnat la cinci ani de inchisoare.

Intoarcerea la viata sportiva a avut loc in octombrie 1970, cand l-a invins pe Jerry Quarry. Curtea de Justitie i-a redat titlurile si a inceput sa participe din nou la concursuri.

In cursul carierei a disputat mai multe meciuri celebre, printre care cele impotriva unei alte figuri legendare, Joe Frazier. Cei doi s-au luptat, prima data la 8 martie 1971, Frazier devenind primul pugilist care l-a batut pe marele Ali. Muhammad s-a impus in urmatoarele doua partide, insa amandoi au intrat in istoria boxului cu acele lupte.

 

Iata cateva dintre cele mai celebre imagini din viata lui Muhammad Ali

Muhammad Ali, alaturi de activitstul Malcom X

Muhammad Ali si Cleveland Williams, in 1966. Meciul a fost castigat de Ali, dupa 3 runde, prin KO

Muhammad Ali versus Henry Cooper

Muhammad Ali, incercand sa isi enerveze adversarul, Joe Frazier, in 1972

Muhammad Ali, care era campion mondial la categoria grea, incercand sa scape de loviturile adversarului Antonio Inoki

 

Sursa foto: Getty/Agerpres

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO