VIDEO. Pericol din spatiu. "Ar fi cel mai nimicitor obiect cazut pe Pamant vreodata"

Dată publicare: 12-11-2011 15:52
Dată actualizare: 02-11-2012 06:08
Sursa: www.msnbc.msn.com


Marte

O naveta spatiala ruseasca ar putea sa se prabuseasca pe Terra in urmatoarele saptamani. Daca acest lucru se va intampla, va fi cel mai periculos obiect spatial cazut pe Pamant, deoarece rezervoarele de combustibil toxic sunt inca pline.

Naveta Phobos-Grunt, lansata recent de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, trebuia sa ajunga pe unul din satelitii naturali ai planetei Marte, Phobos, dar motoarele i s-au defectat.

Misiunea a costat 170 milioane de dolari si avea ca scop colectarea de probe de pe suprafata lui Phobos, una dintre lunile lui Marte.

Acum, specialistii rusi incearca sa reporneasca naveta. NASA si Agentia Spatiala Americana urmaresc la randul lor situatia. Specialistii au pareri impartite.

Unii se tem de o catastrofa, in cazul prabusiirii, iar altii spun ca naveta va exploda in atmosfera si nu va reprezenta un pericol deosebit.

Aceasta este prima misiune spatiala ruseasca, dupa esecul Mars-96, cand naveta s-a prabusit la scurt timp dupa lansare, tot din cauza unei defectiuni la motoare.

In prezent, Phobos-Grunt orbiteaza in jurul Terrei si a fost detectata de cativa astronomi amatori.

Acestia au fost primii care au dat alarma, cand au observat ca naveta nu reusise sa se desprinda din zona de atractie gravitationala a Pamantului.

Daca specialistii rusi vor putea sa repare naveta, aceasta va ajunge pe Phobos in februarie 2013, va colecta probe de sol si se va intoarce acasa in luna august 2014.

Phobos este un satelit natural foarte mic, are numai 20 km in diametru si forma unui cartof.

Originea lui este inca necunoscuta, iar unii astronomi cred ca este de fapt un asteroid care a fost “capturat” de gravitatia Planetei Rosii.

Spre deosebire de misiunile rusesti spre Marte, care au fost urmarite pana acum de ghinion, NASA a avut succes: are deja doi roboti pe suprafata planetei, dintre care unul inca functioneaza, iar pe data de 25 noiembrie va lansa un al treilea. 

Sursa: www.msnbc.msn.com


VIDEO PROTVPLUS.RO