Reacția României la pandemia de coronavirus, analizată la Oxford

15-05-2020 10:55

Pacienti

Măsurile luate de România la începutul pandemiei de coronavirus au fost analizate la celebra universitate britanică, Oxford.

Cercetătorul este chiar un român, Ștefan Dascălu, iar lucrarea este intitulată ”Succesele și eșecurile primului răspuns la pandemia de Covid-19 în România”.

Autorul a subliniat că în România au fost obstacole suplimentare cauzate de infrastructura sistemului medical și de aspecte demografice și socio-culturale.

Numărul mare de români care au revenit în țară din zone afectate de pandemie a fost marea provocare pentru autorități, dar autorul consideră că implementarea rapidă a măsurilor de siguranță a prevenit o creștere masivă a numărului de cazuri.

”În acest fel, a fost amânată aglomerarea unui sistem medical și așa pus la încercare”, scrie cercetătorul de la Oxford. Acesta subliniază că România alocă sistemului de sănătate cele mai mici sume dintre toate țările Uniunii Eurpene și că personalul medical a suferit în urma emigrărirlor în Occident.

Ștefan Dascălu susține că un rol important în controlarea crizei l-a avut exploatarea canalelor de comunicare, prin care mesajele autorităților au pătruns în toate straturile societății.

Drept concluzie, România este oferită drept exemplu pentru sistemele medicale din lumea întreagă pentru răspunsul prompt în condiții socio-culturale dificile.

Sursa: M.I.


VIDEO PROTVPLUS.RO