Planul pentru evitarea ciocnirii cu un asteroid. Cum va ajuta România la salvarea planetei


Ultimul update: Joi 19 Septembrie 2019 19:47
Data publicarii: Joi 19 Septembrie 2019 19:47
Categorie: Stiri Stiinta

O companie românească a fost cooptată într-un proiect ambiţios care va salva planeta, în cazul unei iminente ciocniri cu un asteroid.

Lovirea Pământului de către un asemenea corp ceresc de mari dimensiuni este puţin probabilă, dar nu imposibilă, iar omenirea nu este pregătită pentru aşa ceva. Tocmai de aceea, echipe ale agenţiilor spaţiale europene şi americane vor să încerce să devieze, în premieră, traiectoria unui asteroid.

Planul este pus la punct, iar misiunea ar urma să fie demarată chiar de anul viitor.

Misiunea va fi executată de două aeronave spaţiale: cea americană denumită Double asteroid redirection test şi cea europeană numită Asteroid Impact MIssion.

Pentru a testa planul pus la cale, cercetătorii au ales sistemul binar de asteroizi Didymos format din doi asteroizi, unul foarte mare şi încă unul mai mic denumit Didymoon, care orbitează în jurul celui mare.

Naveta europeană AIM va fi lansată în octombrie 2020 pentru a ajunge mai apoi la asteroidul Dydymos în mai 2022. Cu ajutorul unor sisteme performanţe de captare a imaginii, modulul spaţial va scana efectiv tot asteroidul mai mic pentru a obţine cât mai multe informaţii despre suprafaţă şi structura acestuia.

Ulterior, AIM va lansa pe suprafaţa asteroidului un dispozitiv dotat cu radar de înaltă frecvenţă pentru a analiza straturile de sub suprafaţa corpului ceresc, până la mare adâncime, astfel încât cercetătorii să pregătească apoi impactul.

Odată finalizate toate aceste măsurători, AIM se va îndepărta până la aproximativ 100 de kilometri distanţă lăsând loc de acţiune navetei americane DART pregătită pentru impact.

DART va ţinti asteroidul şi îl va lovi chiar în centru, la 6 luni după sosirea în zona a navetei europene, adică prin noiembrie 2022. Modulul american va înainta cu o viteză de circa 6 kilometri pe secundă şi se va ciocni frontal de asteroidul cu un diametru de 163 de metri.

Impactul va fi monitorizat atât de AIM cât şi de dispozitivele adiţionale de tipul unor minisateliti pe care staţia principală îi va lansa în jurul asteroidului. La realizarea acestor minisateliti lucrează deja o companie privată din România ce a fost cooptata în proiect.

După impact, AIM se va apropia din nou pentru a analiza cât de mult se schimbă traiectoria asteroidului în urma impactului. De asemenea, vor fi analizate lăţimea şi adâncimea craterului creat în urma ciocnirii.

Bineînţeles că totul este deocamdată un plan la care însă se lucrează intens. Oamenii nu ştiu pentru moment nici cum arăta exact asteroizii şi nici ce structura au aceştia tocmai de aceea spera că vor obţine cât mai multe informaţii în cele 6 luni dinaintea impactului programat, când misiunea europeană AIM se va afla în zonă. Deşi riscul impactului cu un asteroid de mari dimensiuni este redus, oamenii de ştiinţă spun că acesta există şi se poate produce oricând tocmai de aceea vor să ştie ce e de făcut. Ei au ales acest sistem dual de asteroizi pentru că se apropie foarte mult de Pământ fără a reprezenta totuşi un pericol. Totuşi, impactul cu un asteroid de dimensiunea celui mai mic, Didymoon, ar fi devastator pentru planeta noastră.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pământul a trecut printr-o Epocă de Gheață „străveche”, din cauza unui asteroid uriaș
Pământul a trecut printr-o Epocă de Gheață „străveche”, din cauza unui asteroid uriaș
Misiune comună SUA - UE pentru a devia un asteroid uriaş. Şi România va fi implicată
Misiune comună SUA - UE pentru a devia un asteroid uriaş. Şi România va fi implicată
Momentul în care un asteroid uriaș ajunge foarte aproape de Pământ
Momentul în care un asteroid uriaș ajunge foarte aproape de Pământ
VIDEO PROTVPLUS.RO
marte
Fost cercetător NASA: ”S-a găsit viață pe Marte în anii '70”
Speciile în pericol din cauza încălzirii globale. Temerile oamenilor de știință
Avertisment pentru cei care-și beau cafeaua dimineața. Ce au descoperit specialiștii
Un asteroid de dimensiunea Marii Piramide din Giza a trecut pe lângă Pământ
Misterul din spatele stelelor cu cele mai puternice câmpuri magnetice din Univers
O nouă specie de dinozaur, care a trăit acum 145 milioane de ani, descoperită în Thailanda
asteroid
Un asteroid va trece miercuri aproape de Pământ. Anunțul astronomilor
Descoperire uriașă pe Marte. Ce a găsit robotul Curiosity într-un crater
Descoperire fascinantă în China. Datează de 100 de milioane de ani
Premiul Nobel pentru Fizică, acordat pentru descoperiri privind Universul
Studiu: Când s-a evaporat apa din lacurile și râurile de pe planeta Marte
Descoperire uimitoare în Israel. Ce au găsit arheologii într-un oraș de acum 5.000 de ani