OMS a inclus dependența jocurile video printre bolile mentale
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus dependenţa de jocurile video printre bolile mentale.
Experţii săi spun că jocurile pe computer pot crea depedență în aceeaşi măsură ca jocurile de noroc sau cocaina. OMS a explicat şi care sunt semnele celor care riscă să devină dependenţi.
O treime din populaţia lumii, adică 2,5 miliarde de oameni, îşi petrece o parte din timp cu jocuri video, fie pe telefon, fie pe computer. Iar un mic procent din această cifră ajunge la dependenţa. Lipsa autocontrolului, adică imposibilitatea de a te opri din jucat şi lipsa de interes pentru orice altă activitate sunt semne că începe să se instaleze dependenţa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dr. Vladimir Poznyak, reprezentant OMS: "Vorbim de un tipar comportamental bine definit, de o asemenea intensitate şi natură încât începe să conteze mai mult decât toate activităţile care erau importante pentru individ în trecut."
Christopher Mulligan, fondator al unei clinici de reabilitare: "Jucătorii au parte de o creştere a nivelului de dopamină. Când se opreşte abrupt, de exemplu când un părinte le spune să se oprească, trăiesc aproape instantaneu senzaţii de sevraj. Se vor decompensa, îşi vor pierde cumpătul, se vor certa şi vor deveni iritabili, ba chiar agresivi."
Ca să poată fi considerat o problemă, comportamentul simptomatic trebuie să dureze cel puţin un an, potrivit standardelor OMS. Dependenţa se instalează treptat şi, în cazuri extreme, individul pierde controlul asupra propriei vieţi şi se izolează.
OMS a avut parte de rezistenţă serioasă din partea industriei jocurilor, estimată la 108 miliarde de dolari în 2017. Decizia a fost contestată însă şi de unii specialişti, care consideră dovezile insuficiente pentru ca dependenţa de jocuri să fie declarată oficial o problemă de sănătate mintală.