NASA ar fi putut distruge din greșeală dovezile că există viață pe Marte. Greșelile făcute de agenția spațială
Un astobiolog american este de părere că experimentele folosite de NASA pentru a descoperi dacă se află viață pe Marte au avut un efect contrar așteptărilor. Astfel, Dirk Schulze-Makuch speculează că metodele ar putea fi distructive.
Când au aterizat pe Marte în 1976, cele două nave Viking aveau o listă de obiective. Unul dintre acestea a fost realizarea unui set de experimente menite să testeze solul marțian pentru a găsi biosemne, urme de molecule care indică prezența vieții. Până în prezent, acestea au fost singurele experimente biologice dedicate efectuate pe Marte, notează Science Alert.
Unul dintre aceste experimente, cromatograful de gaze-spectrometru de masă (GCMS), a detectat substanțe organice clorurate. La momentul respectiv, acest rezultat a fost interpretat ca o contaminare cu produse de curățare umane și, prin urmare, o detectare nulă a semnelor biologice.
Acum știm că substanțele organice clorurate pot apărea pe Marte, deși este încă neclar dacă acestea sunt produse prin procese biologice sau non-biologice.
NASA ar trebui să-și schimbe abordarea în căutarea vieții pe Marte
În ultimii ani au existat unele speculații cu privire la caracterul distructiv al experimentelor biologice Viking. GCMS a trebuit să încălzească probele pentru a separa diferitele materiale din acestea. Analizele ulterioare au arătat că acest lucru ar fi putut incinera chiar substanțele organice pe care spera să le găsească.
Acum, Schulze-Makuch sugerează că și alte experimente ar fi putut distruge dovezile; și anume, experimentele de eliberare etichetată și de eliberare pirolitică, care implicau infuzarea probelor marțiene cu lichid, apoi testarea rezultatelor pentru a găsi dovezi de metabolism și, respectiv, fotosinteză.
Reanalizând informațiile, astrobiologul este de părere că experimentele folosite au fost probabil prost concepute. La momentul respectiv, cercetătorii au presupus că viața de pe Marte ar fi la fel ca viața de pe Pământ și s-ar dezvolta în prezența apei. Totuși, studiile au arătat că viața se poate adapta pentru a prospera în condiții foarte diferite. Asta înseamnă că schimbarea acestor condiții ar putea face imposibilă detectarea vieții de pe planeta roșie.
„Acum să ne întrebăm ce s-ar întâmpla dacă ai turna apă peste acești microbi adaptați la uscat. Asta i-ar putea distruge? În termeni tehnici, am spune că îi hiperhidratăm, dar în termeni simpli, ar fi mai degrabă ca și cum i-am îneca”, a explicat Schulze-Makuch în articolul său.
Sursa: sciencealert.com
Etichete: nasa, Marte, viata extraterestra,
Dată publicare:
18-11-2024 11:48