Cercetătorii români vor să dezvolte proteze neuronale printate 3D. Mai exact, brațe artificiale, care să îi ajute pe cei cu membre amputate să își recapete funcțiile pierdute.

Aceștia folosesc o tehnologie care utilizează aplicații din biologie, din inginerie mecanică și din electronică.

Pentru a realiza un braț artificial complet funcțional sunt parcurse mai multe etape.

Mai întâi, se scanează membrele, după care se fac măsurători și se proiectează 3D la computer. După care se trece la imprimarea rând pe rând a pieselor, care pot fi construite din materiale diverse.

Odată asamblate piesele, urmează partea complicată. Pe braț sunt adăugați senzori neuronali, care transmit impulsurile și astfel avem un sistem mimetic, adică o copie a unui membru real. Însă domeniul este puțin explorat. De aceea, mai mulți cercetători din țară și din străinătate încearcă să îmbunătățească această tehnologie. Totul pornește de la prototipuri dezvoltate deja de o universitate din Norvegia.

Filippo Sanfilippo, profesor la Universitatea Agder - Norvegia: „Partenerul nostru român va aduce o contribuție foarte importantă pentru testarea acestei tehnologii și, de asemenea, să ne facă legătura cu utilizatorii. Deci cu persoanele care vor folosi aceste dispozitive”.

Membrii echipei își propun să aducă îmbunătățiri, pentru că de multe multe ori protezele nu pot apuca obiecte mici sau provoacă iritații sau chiar infecții, din cauza materialelor folosite.

Conf. Dr. Ing. Răzvan Păcurar, Departamentul Ingineria Fabricației, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca: „Vizăm să dezvoltăm materiale noi, tehnologii de printare 3D noi, și dorim să intrăm chiar și în partea de programare, inteligența artificială, poate chiar realitate virtuală”.

Acest proiect a câștigat un concurs organizat de statul norvegian, dar și o finanțare de 200.000 de euro. Cercetătorii speră, în viitor, să încheie parteneriate cu firme care produc componente medicale, pentru ca aceste inovații să ajungă la oamenii în nevoie, lucru imposibil în prezent.