Cei mai vechi ochelari din lume, găsiţi în Rusia. Misterul mormântului unde erau ascunşi

Dată publicare: 30-05-2019 16:36
Dată actualizare: 30-05-2019 16:46


cea mai veche pereche de ochelari din lume

Arheologii ruşi au făcut o descoperire extraordinară într-un sit aerhologic din Siberia, în apropiere de Novisibirsk.

Într-unul dintre mormintele vechi de circa 5.000 de ani, cercetătorii de la Institutul de Arheologie şi Etnografie din Novoibirsk au găsit cea mai veche pereche de ochelari din lume. Făcuţi din bronz, aceştia ar fi putut proteja ochii purtătorului de de reflexia soarelui pe zăpadă sau ar fi putut face parte dintr-un ritual. Proprietarul lor era, potrivit arheologilor, un şaman, dar descoperirea rămâne extrem de misterioasă, dată fiind vechimea şi unicitatea artefactelor.

 

Vezi în galeria foto imagini cu descoperirile

 

În Europa, primii ochelari au fost făcuţi în secolul al XIII-lea, deşi se pare că vechii greci şi romani foloseau lentile făcute din pietre semipreţioase.

Într-un mormânt alăturat, cercetătorii ruşi au găsit un „om-pasăre”, cum l-au botezat ei. Bărbatul, probabil tot un preot de acum 5 milenii, era înmormântat într-un costum acoperit cu zeci de ciocuri de păsări,

Nu se ştie nimic despre religia locuitorilor Siberiei din acele timpuri, care făceau parte din cultura arheologică Odinov. Mormintele găste acum sunt de o bogăţie extraordinară şi ar putea aparţine unor mari preoţi sau chiar unor conducători de triburi, dar cercetătorii din Novisibirsk spun că mai au mult până să rezolve misterele acestui sit arheologic.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Siberian Times


VIDEO PROTVPLUS.RO