"Cada lui Dumnezeu". A fost descoperit un lac ale carui ape sunt la fel ca acum 7500 de ani

Ultima actualizare: 08-06-2013 00:43
Lacul Albastru din Australia

Imaginati-va un lac extraordinar de albastru, care nu a fost afectat niciodata de schimbarile climatice si nici de influenta omului.

Oamenii de stiinta australieni sustin ca au descoperit exact acest lucru - un lac ale carui ape limpezi par sa fie in aceeasi stare chimica de acum 7.500 de ani.

"Este ca si cum ar fi ... cada de baie a lui Dumnezeu. Este superb. Este pur si simplu superb", a declarat dr. Cameron Barr despre lacul care acum a primit denumirea de Lacul Albastru, conform Yahoo News, care citeaza Associated Press.

Barr impreuna cu echipa de cercetatori ai Universitatii Adelaide sustine ca acest lac - care este unul dintre cele mai mari din North Stradbroke Island, din sudul Queensland - are apele atat de pure incat se poate vedea cu ochiul liber in aproape 9 metri adancime.

"Se pare ca Lacul Albastru a fost un refugiu important al climatului biologic din regiune si se afla acum in aceeasi conditie in care se afla in urma cu 7.500 de ani", a declarat Barr pentru Australian Broadcasting Corporation.

Barr, care isi publica rezultatele studiilor sale in Freshwater Biology, spune ca este singurul lac de acest fel care exista in Australia. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au studiat calitatea apei lacului, polenul fosil si algele - pe care le-au comparat apoi cu fotografii care au fost facute in aceasta zona in ultimii 117 ani.

Alte lacuri din apropiere au secat in ultimii 40 de ani din cauza schimbarilor climatice. Apele Lacului Albastru au ramas neschimbate deoarece aceste ape se scurg intr-o mlastina din apropiere, care sunt apoi inlocuite de un acvifer la fiecare 35 de zile. "Pentru ca aceasta inlocuire are loc in mod connstant, lacul nu sufera din cauza variatiilor climatice, nu se evapora si nu devine mai salin. Si nici nu se umple mai mult, dar ramane fresh. Pur si simplu ramane constant", a mai declarat Barr.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO