Sportul, o adevărată provocare pe pandemie. Obiectele trebuie dezinfectate din 15 în 15 minute
Fie că ești amator sau profesionist, să faci sport în vreme de pandemie este o provocare.
Jumătate din timp este dedicat dezinfectării. Orice obiect care atinge solul trebuie curățat temeinic. Pe loc sau o dată la 15 minute se oprește meciul. Dacă sportul se desfășoară într-un spațiu închis, atunci distanța este cuvântul de ordine. Toate aceste reguli i-au determinat pe administratorii sălilor să țină, în mare parte, lacătul pe ușă, ca să evite orice risc.
Antrenamantele, chiar și în cazul copiilor, se desfășoară acum după reguli stricte. Prima este distanțarea. Apoi, toate obiectele folosite de gimnaste se curață după fiecare sfert de oră.
Gimnastă: „Din cauza acestui virus, ne cam dă peste cap antrenamentele. Este soarele puternic și putem face insolație și nu ne prea vedem obiectele.”
Gimnastă: „Din păcate, trebuie să dezinfectăm foarte des obiectele și de multe ori uităm.”
Gimnastă: „Nu putem intra în sală. Trebuie să ne adaptăm condițiilor.”
Deși antrenamentele sunt permise și în spațiu închis, mulți dintre administratorii sălilor de sport nu vor să-și asume riscuri.
Ionuț Stroe, ministrul Tineterului și Sportului: „Îți trebuie un regulament intern, pe care să-l pui la dispoziția sportivilor. Răspunderea aparține în egală măsură și administratorilor, dacă nu respectă normele, și organizatorilor și sportilvilor.”
Dacă sportul se face în sală, suprafața dedicată fiecărei persoane este de șapte metri pătrați, respectiv 10 metri pătrați pentru efort fizic intens. Aparatele trebuie dezinfectate înainte și după antrenament și este necesară o programare, pe ore, a grupelor de sportivi. Numărul acestora depinde de suprafața sălilor de sport.
Dacă sportul se practică afară, atunci grupa poate fi de până la 10 sportivi, păstrând distanța de cel puțin doi metri sau șase metri în regim de efort.
Plus că fiecare se joacă cu mingea lui sau la fiecare sfert de oră se oprește meciul.
Așa fac unii băieți care, pentru că nu se pot antrena mai mult de 10, au rămas fără portar.
Într-o sală de sport privată, se practică kick-boxul. Antrenorul, campionul mondial, Ciprian Sora, a adaptat exercițiile pentru a respecta regulile.
Deocamdată, cele mai multe competiții sportive sunt suspendate, cu excepția celor din fotbal și a câtorva sporturi individuale: automobilismul, ciclismul, motociclismul și tenisul.