Blaga si Videanu, ministrii care castiga mai putin decat subordonatii

Dată publicare: 28-05-2010 00:00
Dată actualizare: 11-08-2012 04:12


Vasile Blaga

UPDATE: Drept este ca pentru bugetari vin timpuri de foc, dar... pentru toti? Se pot oare compara la sfarsit de luna, cand isi citesc fluturasul de salariu, un functionar de ghiseu si un consilier ministerial.

Cu siguranta nu, pentru ca intre ei sunt mii de ani lumina. Primul pierde de luna viitoare 25% din 1000 de lei, cel de-al doilea acelasi procent, insa din 5000 de euro. Veniturile multor demnitari de rangul doi au fost date vineri publicitatii, iar unele sunt de-a dreptul nerusinate.

Cele mai mari salarii dintre cele date publicitatii sunt in Ministerul Economiei. De exemplu, consilierul personal al ministrului ia de 5 ori mai mult ca Adriean Videanu, care are o leafa de 5.300 de lei.

Angajatul sau, desi in acte are numai 2000 de lei, aduna pana la finalul lunii in jur de 5000 de euro, pentru ca participa in consilii de administratie sau in diverse comisii de privatizare.

Un scenariu asemanator se deruleaza si in Ministerul Administratiei si Internelor. Aici, un angajat civil ia luna de luna peste 13.000 de lei, in timp ce un sef de serviciu sau consilierul ministrului castiga peste Vasile Blaga.

"Nu este in regula, in primul rand, sa ai asemenea salarii fata de partea de executie a ministerelor. E o tendinta a ministrilor de a incarca aparatul ministerelor cu apropiati politici", a declarat Sebastian Oprescu, presedinte Sindicatul National al Functionarilor Publici.

La asta se adauga miile de salariati intrati in sistem in ultima vreme. Cei mai multi si-au gasit posturi in MAI si Finante. Asta a facut ca statul sa isi dubleze in 4 ani cheltuielile cu personalul aparatului central, depasind 11 miliarde de euro.

Ministerul Turismului si cel al Sanatatii au publicat la randul lor liste similare. In aceste institutii, insa, salariile sunt mai putin scandaloase.

Iata lista salariilor din Ministerul de Interne:

Tabelul salarizarii a fost publicat pe pagina de Internet a Ministerului Administratiei si Internelor si nu contine nume, ci doar statutul celor 1.412 angajati ai "structurii centrale" a MAI.

Trei dintre cei sase secretari de stat ai institutiei au luat la salariu mai multi bani decat ministrul, doi dintre acestia primind chiar de doua ori mai mult decat Vasile Blaga. Salariile celor trei secretari de stat care castiga mai bine decat seful lor au fost, in aprilie, de 11.188, 10.832 si respectiv, 8.125 de lei.

De asemenea, unul dintre cei doi subsecretari de stat din MAI a incasat si el, in aprilie, de aproape doua ori mai mult decat Vasile Blaga, primind 9.415 lei.

Ministrul a fost depasit la incasari in aprilie si de un "director cabinet demnitar", care a primit 7.976 de lei, dar si de un "consilier la cabinetul demnitarului, care a primit 5.798 de lei.

Secretarul general al MAI a castigat in aprilie aproape cat ministrul, insa cei doi adjuncti ai secretarului general au luat mult mai multi bani chiar decat ministrul insusi, unul primind 7.340 de lei iar celalalt de doua ori mai mult ca Vasile Blaga, respectiv 10.580 de lei.

Cinci din cei sase directori generali din MAI au castigat si ei cate un salariu de aproape doua ori mai mare decat cel al ministrului, salariul net al fiecaruia dintre cei cinci cifrandu-se in jurul valorii de 10.000-11.000 de lei.

Blaga este depasit ca venituri si de sapte din cei opt directori generali adjuncti din ministerul pe care-l conduce, acestia incasand, in aprilie, sume de aproape 7.000, 9.000 sau chiar 10.000 de lei.

O persoana care ocupa functia de "imputernicit al directorului general adjunct" a castigat si ea cu circa 2.000 de lei mai mult decat insusi ministrul.

Conform statisticii cu salariile celor 1.412 angajati ai "structurii centrale" din MAI, salarii mai mari ca Blaga au primit, in aprilie, si alti zeci de angajati MAI care sunt fie sefi de serviciu, sefi de birou, ofiteri sau "civili".

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO