Vanzatorii din piete si-au scumpit marfa inainte de Revelion. Cu cat au crescut preturile
Cei care au trecut prin piete pentru valul doi de cumparaturi si-au facut cruce si au dat un pas inapoi. Comerciantii au scumpit in medie cu 10 procente carnaciorii, muschiuletul afumat si alte produse din carne foarte cautate de sarbatori.
Fructele si legumele costa mai mult fata de saptamana trecuta, de parca ar veni Revelionul scumpirilor.
Doamna Elena are o pensie de 750 de lei, bani din care a reusit cu greu sa umple masa de Craciun. Sambata a mers din nou la piata, sa cumpere fructe si legume, pe care le-a gasit mai scumpe fata de saptamana trecuta.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Elena Ilie, pensionara: "Inainte era 5,5 lei, acum e 7 lei... patru banane. E mult mai scump, dar ce sa facem? Macar sa avem acum ceva de pus pe masa".
In timp ce comerciantii din alte tari scad preturile in perioada sarbatorilor de iarna, ca sa incurajeze consumul, la noi se intampla exact invers. Domnul Adrian, de pilda, recunoaste ca a scumpit putin marfa in ultima saptamana.
Adrian, comerciant: "Erau 5 ridichi un leu si acum am 3 la leu. Macar acum, pe ultima suta de metri, sa mai luam si noi un ban".
Daca la ridichi, salata, telina si conopida, sumele cerute in plus nu sunt chiar atat de mari, rosiile au ajuns 12 lei kilogramul. Strugurii sunt cu 2 lei mai scumpi, iar bananele se vand cu 7, chiar 8 lei. Nu e de mirare ca oamenii intorc fructele pe toate partile pana sa le cumpere.
Dragos Frumosu, presedintele Sindicatului Industria Alimentara: "Cei care cresc preturile in aceasta perioada sunt cei care vand la taraba. Cresc undeva pana in 10%. Comerciantii nostri gandesc ca in aceasta perioada vin vanzari mai mari, pot castiga si recupera o parte din ceea ce au pierdut in lunile din urma".
Cel mai mult s-au scumpit legumele si fructele. Urmeaza prajiturile si produsele traditionale. Desi din cele mai multe piete au disparut preturile exagerate, cum ar fi 80 de lei kilogramul de sorici, comerciantii cer totusi mult pe alimente. Asa ca oamenii cumpara cate putin din fiecare.
Abia dupa anul nou preturile vor mai scadea.