Cum puteti fi despagubiti pe cursele internationale, daca trenul sau autobuzul intarzie peste o ora
Rabufnirile naturii nu trebuie sa reprezinte un motiv pentru ca transportatorii sa refuze despagubirea clientilor in caz de intarziere pe calea ferata.
O decizie a Curtii Europene de Justitie confirma ca trebuie sa primiti bani, daca asteptati mai mult de 60 de minute peste ora normala de sosire. La noi, masura se aplica deocamdata doar pentru cursele internationale.
Kermena a venit astazi de la Budapesta la Bucuresti. Dupa ce trenul a intarziat o ora si jumatate a pierdut legatura pentru Russe.
Alegeri 2024
22:56
Presa internațională după ce CCR a decis renumărarea voturilor: Haos în România. Autoritățile, în „ofensivă totală”
22:42
Analist militar: „Instituţiile din CSAT ar fi trebuit să corecteze în timp real fenomenele semnalate privind alegerile”
22:39
George Simion acuză „o lovitură de stat”. „Un sistem dictatorial refuză să facă tranziţia democratică a puterii"
22:11
Noi manifestații pașnice împotriva lui Georgescu. Câți oameni au ieșit în stradă în marile orașe. "Îmi e frică în ţara mea”
Kermena: "Am pierdut trenul spre Bulgaria, am pierdut autocarul spre Bulgaria. Suntem in Balcani, eu sunt din Bulgaria si in tara mea este exact la fel. Si in Serbia este la fel. Poate este ceva normal."
Intarzierile sunt ceva normal la noi asa ca oamenii sunt blazati si nu-si cer drepturile. Regulamentul european spune ca puteti fi despagubiti chiar si atunci sunt nameti doi metri inaltime.
Daca trenul dumneavoastra a intarziat cu mai bine de 60 de minute, trebuie sa stiti ca aveti o luna la dispozitie sa cereti despagubiri. Urmeaza doar sa depuneti o cerere de despagubire la care sa atasati biletul de calatorie, iar compania este obligata sa va plateasca.
Pentru o intarziere de o ora pe cursa Viena - Bucuresti, care costa 100 de euro, primiti 25 de euro, iar daca stati mai mult de doua ore, atunci primiti 50 de euro.
Pentru cursele nationale Ministerul Transporturilor a cerut o derogare de 5 ani. Regulile sunt valabile si in cazul transportului cu autocarul si tot pe rutele internationale.
Marius Alban, consilier Directia Rutiera de la Ministerul Transporturilor: "Romania a optat pentru o derogare pentru serviciile nationale de transport rutier pentru o perioada de patru ani."
In acest an doar 43 de romani au cerut despagubiri de la CFR Calatori. Compania le-a platit potrivit regulamentului in jur de 10.000 de lei pentru ca nu i-a dus la timp la destinatie.