Unde este laptele de tara din copilarie? Acum cu fise, il iei de la dozator
Creste concurenta intre producatorii de lapte si branzeturi. Acum, cei care au cateva vacute isi iau obligatoriu si un dozator pe care il instaleaza unde este vadul mai mare.
Asa ca toti romanii care vor sa isi aminteasca de copilaria la tara baga fisele in automat si au garantia ca laptele a fost muls cu doar cateva ore in urma.
"Vacuta Mu", de pilda, are integrator de bancnote si fise, PET-uri noi pregatite alaturi si un buton de start. E ca si cum va umpleti sticla direct de la uger.
Astfel de dozatoare gasesti in toate pietele mari. Fermele investesc puternic in aparatura. Fara siguranta totala in muls si transport, afacerea cu lapte proaspat ar fi dezastru.
De la producator si pana in sticla unui cumparator, laptele nu are absolut niciun contact cu aerul, principalul vehicul de agenti patogeni. Teoretic, ar putea fi baut si in stare bruta, dar furnizorii recomanda fierberea, mai ales pentru copii.
Prin comparatie cu cei care vand lapte, producatorii de urda si cas sunt acum veterani. In Piata Sudului din Bucuresti era acum un an doar un magazin. Acum sunt patru, plus o hala de branza.
Savoarea copilariei de la Sibiu sau Teleorman costa, insa, cu 10 pana la 30% peste pretul de fabrica.