Te vezi la Stirile Pro Tv: Ramet, tara de dincolo de timp
In prima editie din acest an a a emisiunii "Te vezi la Stirile Pro Tv" difuzata duminica, 1 februarie, incepand cu ora 13:15, Cristian Tabara ii va conduce pe telespectatori la Ramet, o comuna din muntii Apuseni, unde timpul pare sa fi incremenit.
In epoca termopanelor, intr-un timp in care cladirile din otel, cu geamuri fumurii castiga tot mai mult teren, la Ramet, intr-o comuna cu 750 de locuitori, mai exista inca destule case de pamant, acoperite cu paie, avand venerabila varsta de 200 de ani.
Pe Valea Uzei, intr-un loc an care frumusetea peisajului aproape ca devine apasatoare, Cristian Tabara a intalnit-o pe "lelea" Lucretia, o localnica ospitaliera, care i-a intampinat cu urarea "bine ati venit, manca-v-ar binele!" Lelea Lucretia locuieste singura, intr-o casuta minuscula de pamant, acoperita cu paie, in care Cristian Tabara a trebuit sa intre un pic aplecat, pentru a nu se lovi cu capul de tavan.
Lelea Lucretia locuieste singura, "doar cu Dumnezeu", dupa cum singura spune, iar mari posibilitati sa-si repare si conserve casa apasata de batranete nu are. Dupa parerea ei, daca ar "bate norocu’" si cineva s-ar oferi sa consolideze casa in eventualitatea realizarii unui muzeu in zona ar fi foarte bine. Insa aceasta oferta nu a venit inca si se pare ca nici nu va veni curand.
Pe Valea Inzelului, rotarul Victor Giurgiu ii spune lui Cristian Tabara aceeasi poveste: tinerii au parasit aceste zone fantastice, pline de casute bune de muzeu pentru un trai mai ofertant si mai usor la oras. Este in firea lucrurilor, cred oamenii, desi este dureros sa vada cum se prabuseste in ruina o zona care, daca ar fi speculata cum trebuie, ar insemna venituri foarte serioase. Dar, dupa cum spun alti locuitori din aceste sate din Apuseni “tara noastra a apucat saraca si apoi daca a apucat saraca, pana se imbogateste mai e… "
Si primarul Rametului, Dan Aurel, spune acelasi lucru, insa evident cu alte cuvinte – lipseste infrastructura, nu exista finantare. Exista un program de conservare a acestor locuinte care reprezinta in mod real o adevarata valoare si mai exista si speranta ca cineva va da bani pentru derularea acestor proiecte. Si daca intr-adevar va fi “sa-I bata norocul”, sau “sa-I manance binele” poate ca aceste lucruri chiar se vor intampla.