Targ de locuri de munca pentru tinerii din Cluj si Timisoara. Cele mai cautate joburi din piata
"Avem locuri de munca, dar n-avem specialisti", se plang reprezentantii multinationalelor din Romania, care au ajuns sa caute "creiere" specializate in domenii ca IT si inginerie in universitati.
Studentii sunt ademeniti cu salarii mari sau cu internshipuri platite. Zeci de companii au fost prezente zilele acestea la doua targuri de cariere pentru tineri, organizate la Cluj si Timisoara.
La targul de cariere din Cluj, cele mai cautate sunt joburile in domeniul IT, bine platite atat in tara, cat si in strainatate. De altfel, printre standuri pot fi intalniti si tineri care, desi au studiat cu totul altceva, vor sa se reprofileze in acest domeniu si opteaza pentru un internship platit, in speranta ca dupa aceea vor fi si angajati. De dimineata si pana acum, sute de tineri, studenti sau absolventi, au venit la targ, in cautarea locului de munca visat. Si la Timisoara 40 de companii din vestul tarii si-au trimis reprezentantii aici, pentru a descoperi viitoare talente in domenii precum ingineria sau mecanica.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Tanar: Am terminat mecanica. M-ar interesa ce ar fi de facut daca aveti joburi disponibile?
Angajator: Avem joburi disponibile in productie, sefi de schimb, sefi de linie, sefi de productie, ingineri de productie.
Alexandru este proaspat absolvent al Facultatii de Mecanica din Timisoara, iar acum isi cauta un loc de munca.
"Caut un job care sa fie full tim. Ma consider un student care a fost relativ activ, am facut voluntariat, cursuri de dezvoltare personala", spune Alexandru Hategan.
Liviu, in schimb, mai are doi ani pana cand va termina studiile. Isi doreste sa se angajeze inca din perioada facultatii, dar nu ar refuza nici un program de practica, eventual platit.
"Pentru mine am gasit foarte multe pe partea de modelare 3D. Foarte multe companii cauta ceea ce invatam noi la facultate", a spus Liviu Costea.
"Nu sunt destui specialisti, cautam in continuare printre studenti. Incercam sa-i recrutam din facultate", spune Florin Ciocan, angajator.
2.000 de posturi au fost puse la bataie la targul din Timisoara. 30 de companii din cele mai diverse domenii au venit sa recruteze tineri si la Cluj, in domenii precum: IT, inginerie, vanzari ori contabilitate.
"De anul acesta, facem si internship platit, in domeniul IT, cu program part-time", spune un angajator.
Unul dintre avantajele pe care le are domeniul IT este schimbul de experienta dintre companiile romanesti si cele din strainatate. Astfel, tinerii romani pot lua contact cu modul de lucru al angajatilor din tari precum Anglia, Germania si Franta.
Matt a venit tocmai din Statele Unite ca sa-si faca un master in comunicare si dezvoltare la Cluj. Acum este in cautarea unui job pe perioada studiilor. Surprinzator sau nu, el spune ca daca va fi multumit de ce ii va aduce viitorul, nu exclude sa se stabileasca aici.
"In acest moment studiez pentru o diploma de master in Dezvoltare Internationala, dar imi caut si un loc de munca. Un loc in care sa-mi pot pune in aplicare cunostiintele de dezvoltare si comunicare internationala", a spus Matt
Targul va ramane deschis pana in 6 noiembrie.