Statul cere sume imense pentru ca bolnavii în fază terminală să poată zâmbi în ultimele lor zile
Statul nu prea are soluții pentru îngrijirea bolnavilor în fază terminală, dar nici nu îi sprijină deloc pe cei care și-au asumat această dificilă misiune.
Mai mult, le pune și piedici. La Sibiu, un centru patronat de Biserica Evaghelică, unde își petrec ultimele zile copiii și adulţii aflați în suferință, riscă să se închidă din cauză că nu poate plăti taxa de reacreditare de 55 de mii de lei. Responsabilii centrului au încercat să negocieze suma, dar până acum nu au primit nici un răspuns.
În centrul de la Sibiu, care funcţionează de 10 ani, îşi găsesc alinarea 24 de oameni grav bolnavi, care nu au familie sau pe care ai lor nu îi pot îngriji. Printre ei se află şi 10 copii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pacienţii nu plătesc nimic. Casa de Asigurări de Sănătate acoperă aproape jumătate din costurile de funcţionare, iar restul banilor vin din donaţii. Ca să funcţioneze legal, centrul rebuie reacreditat, la fiecare 5 ani, de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate. Instituţia trimite o comisie care verifică activitatea de aici, iar pentru această operaţiune, reprezentanţii azilului trebuie să plătească 55.000 de lei, adică 12.000 de euro.
Rhein Ortrun, director centru: ”Asta este foarte mult, spitalul nostru este în cadrul unui ONG şi asta înseamnă că nu suntem aducători de profit. Să vezi copii care sunt în suferinţă, dar ştiu să zâmbească şi se simt în siguranţă şi iubiţi. Asta este satisfacţia noastră.”
Emilia Rob, medic specialist pediatru: "Sunt foarte mulţi copii din ţară care au nevoie de ajutorul nostru. Şi, din păcate, întâmpinăm asemenea probleme. În continuare avem nevoie de tratamente, de alimentaţie, de cărucioare, haine, în principu ajutăm pacienţii."
Faţă de ultima reacreditare, taxa a crescut de 10 ori fără nici o explicaţie.
Purtător de cuvânt Biserica Evanghelică C.A din România: "Ne mirăm de unde acest preţ, acestă creştere exorbitanta. Ce valorează atât. Problema este cum explici unui om care face o donaţie pentru copii că banii lui pe care tocmai i-a donat pentru copii, infrastructură, doctori, asistente, până la urmă merg în bugetul statului.”
Un deputat a făcut o interpelare către prim-ministrul României pe această temă, însă nu a primit încă un răspuns.
Conducerea centrului a obţinut doar o amânare a recreditarii, pentru a avea timp să strângă bani.