Soluția găsită de fermierii români pentru a-și salva culturile de grindină cu fonduri UE
Speriaţi de natură dezlănţuită, unii dintre fermierii români au început să îşi ia măsuri de precauţie că să nu mai iasă în pierdere.
Aşa că au cerut fonduri europene şi şi-au acoperit culturile şi livezile cu plase anti-grindină.
Plasele antigrindină - spun specialiştii - oferă cea mai bună protecţie pentru fructe în cazul ploilor însoţite de bucăţi de gheaţă. În această zonă, grindina a făcut prăpăd acum câteva săptămâni, dar plantaţia care a fost protejată cu acest sistem a scăpat intactă.
Plasele pot fi la fel de eficiente şi în cazul livezilor şi a planaţiilor de viță de vie. Pentru că sunt realizate dintr-un material rezistent, proiectilele de gheaţă se opresc în ele şi nu mai distrug fructele.
Sistemul - spun fermierii - asigură protecţie şi împotriva păsărilor şi a insectelor.
În plus, plantaţia este apărată şi de vânt, puterea acestuia fiind redusă în interiolul plaselor cu până la jumătate.
În acelaşi timp, plasa protejează şi împotriva caniculei. Sub ea temperatura scade cu până la 3 grade Celsius iar plantele sunt fructele sunt ferite de radiaţiile solare prea puternice.
Alexandru Strâmtu cultiva afine pe 3 hectare - în Şercaia, judeţul Braşov. Toată cultura o are protejată cu plase anti-grindina. Sistemul l-a costat aproape 100.000 de euro - bani pe care i-a primit de la Uniunea Europeană.
În timp ce culturile vecinilor lui au fost distruse de ploile cu gheaţă din ultimele saptamni, ale lui au rămas intacte - chiar dacă grindina a încărcat atât de mult sistemul de protecţie încât i-a rupt stâlpii de susţinere.
Alexandru Strâmtu, fermier: "Când am venit în plantaţie, era dezastru, plasele căzute, stâlpi rupţi, erau până jos plasele şi pline de gheaţă. Curg între rânduri şi nu afectează planta chiar dacă se rup, dacă nu aş fi avut plasa probabil aş fi pierdut 25-30 de tone de afine."
Plasele sunt o soluţie şi pentru protejarea viilor ori a livezilor.
Fermier: "Montăm plasa, mai avem încă două rânduri, o prindem cu nişte clipsuri speciale, şi asta ne ajută să ne salvăm producţia"
Montarea unui sistem de plasa anti-grindină pe un hectar de teren costa între 20-40.000 de euro - în funcţie de materialul din care este realizat.
Cornel Baba, proprietar livada: "O dată protejează pomii de grindină şi apoi protejează fructele de razele solare şi ajuta să se coacă într-un mod adecvat."
Aceste plase încep să devină o necesitate în România. În Maramureş - de pildă - grindina din mai a distrus aproape în totalitate plantaţiile de pomi fructieri.
Agricultor: "N-a scăpat unul, toate au loviturile astea. Dacă vă uitaţi aproape pe fiecare măr e lovitura de grindină, asta putrezeşte şi pică."
Fermier: "Merele sunt atinse de grindină în proporţie de 95%.Şi cireşii şi prunii sunt la fel de la gheaţă. N-am reuşit să adunăm aproape nimic."
Ca să îşi protejeze culturile fermierii romani pot primi bani de la Uniunea Europeană. Fondurile sunt acordate prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiilor Rurale.
Până acum, instituţia a primit 85 de astfel de cereri iar valoarea totală a proiectelor este de 11 milioane de euro. Peste 380 de hectare ar urma să fie astfel aparate de ploile cu gheaţă.
Alexandru Balint, proprietar livadă: "În general agricultura se bazează pe ce dă Domnul şi încercăm să ne protejăm să nu mai stăm după noroc. Costurile sunt ridicate, de aceea am şi aşteptat, să sperăm c-o să reuşim."
Cele mai multe solicitări au fost depuse de fermierii din nord-vestul ţării.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!