Soiul de grau romanesc care ar putea revolutiona industria painii. Calitatile pe care le are "Ciprian"
"Ciprian" ar putea revolutiona industria panificatiei, o spun specialistii de la o statiunea de cercetare din Timis. Este vorba despre un soi de grau romanesc dezvoltat de acestia.
Bogat in proteine si gluten, "Ciprian", este ingredientul principal pentru o paine sanatoasa. A fost nevoie de 15 ani de munca pentru a obtine acest soi de grau. Specialistii spun ca nivelul de proteine si de gluten este de doua ori mai mare decat la cele obisnuite.
Soiul a fost cultivat pe aproape sapte sute de hectare. Cercetatorii si-au propus sa il exporte in strainatate, incepand de anul viitor.
Marinel Horablaga, director statiunea de cercetare Lovrin: "In general, soiurile romanesti se primesc si se privesc cu o oarecare reticenta, vom incerca cu niste loturi demonstrative, in zona Vicenta, Italia, si in apropiere de Roma."
Agricultorii l-au adoptat deja pe "Ciprian". O doamna nu mai cumpara paine din comert. O prepara acasa si foloseste faina pura, din noul soi de grau.
Specialistii sustin ca painea rezista mai multe zile, fara amelioratori artificiali, daca faina folosita are un continut ridicat de proteine.
Sursa: Pro TV
Etichete: export, alimente, paine, cercetare, ciprian,
Dată publicare:
30-05-2016 08:10