Soiul de grau romanesc care ar putea revolutiona industria painii. Calitatile pe care le are "Ciprian"
"Ciprian" ar putea revolutiona industria panificatiei, o spun specialistii de la o statiunea de cercetare din Timis. Este vorba despre un soi de grau romanesc dezvoltat de acestia.
Bogat in proteine si gluten, "Ciprian", este ingredientul principal pentru o paine sanatoasa. A fost nevoie de 15 ani de munca pentru a obtine acest soi de grau. Specialistii spun ca nivelul de proteine si de gluten este de doua ori mai mare decat la cele obisnuite.
Soiul a fost cultivat pe aproape sapte sute de hectare. Cercetatorii si-au propus sa il exporte in strainatate, incepand de anul viitor.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Marinel Horablaga, director statiunea de cercetare Lovrin: "In general, soiurile romanesti se primesc si se privesc cu o oarecare reticenta, vom incerca cu niste loturi demonstrative, in zona Vicenta, Italia, si in apropiere de Roma."
Agricultorii l-au adoptat deja pe "Ciprian". O doamna nu mai cumpara paine din comert. O prepara acasa si foloseste faina pura, din noul soi de grau.
Specialistii sustin ca painea rezista mai multe zile, fara amelioratori artificiali, daca faina folosita are un continut ridicat de proteine.
Sursa: Pro TV
Etichete: export, alimente, paine, cercetare, ciprian,
Dată publicare:
30-05-2016 08:10