SOCANT! Cum pierde Romania miliarde de euro

×
Codul embed a fost copiat

Daca tot taiem pensiile si miscoram salariile, atunci trebuie sa oprim si furtul prin achizitiile publice. Sume uriase sunt drenate fara licitatie din conturile institutiilor publice ca primarii, spitale sau compania de drumuri.

Valoarea contractelor incheiate cu anumite firme creste chiar si de 20 de ori, in timp ce sefii institutiilor ni se plang apoi ca nu au bani ca sa ne astupe strazile sau ca sa ne dezinfecteze instrumentele cu care ne opereaza.

Unde-i lege de achizitii prin licitatie, nu-i tocmeala. Insa exact asta se face pe scara larga in sistemul public.

Dintre miile de exemple disponibile, iata unul cu stampila Primariei Sectorului 3 care finanteaza cu 23 de milioane de euro arteziene si elemente de infrumusetare prin licitatie cu un singur ofertant. Pe langa acestea, trei blocuri ale primariei, construite fara licitatie, par o nimica toata.

Cat de mult credeti ca poate castiga si o firma de toalete publice de pe urma primariei din Timisoara? Doar inchirierea toaletelor costa 70 de euro pe luna, una. Adica maximum 100.000 de euro pe an, insa primaria le plateste cu 750.000 de euro.

Citește și
Traian Basescu
Basescu: Vor fi concediati 9.000 de bugetari prin desfiintarea agentiilor
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Ne mutam la Tulcea, unde consilierii judeteni tocmai si-au luat vas de protocol. A costat 170.000 de euro.

Sa aruncam o privire si la Rovinari sau Turceni unde paza minelor sau vacantele ortacilor sunt rezolvate prin rotatie de aceleasi trei firme de ani de zile.

Poate va sunt totusi mai proaspete in minte cheltuielile ilegale de la Spitalul CF2 unde patru femei au fost nenorocite din cauza ca sefii nu au gasit bani pentru dezinfectant, ci pentru mobila.

Iar la final, o actiune in desfasurare. Compania Nationala de Drumuri da 20 de milioane de euro pe un sistem de rovinieta electronica. Aparatul pe piata costa 1.700 de euro, dar statul il ia cu 3.300 de euro.

Cele mai multe semne de intrebare sunt tocmai la Transporturi. Majoritatea contractelor se "umfla" prin acte aditionale.

Dinu Patriciu crede ca statul nu mai e capabil sa gestioneze aceste situatii. "Ar trebui trecut la externalizarea catre institutii private a intregului sistem de achizitii publice. Numai in felul acesta autostrazile ar incepe sa coste mai putin si nu de patru ori mai mult decat in orice tara europeana", sustine omul de afaceri.

Iesirea din criza ar fi fost tocmai investitiile pentru care statului ii lipsesc 10 miliarde de euro. Asadar in 2010 nu mai construim nimic.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Boc: 100.000 bugetari concediati, un inceput gresit pentru niste ministri
Boc: 100.000 bugetari concediati, un inceput gresit pentru niste ministri

Emil Boc arata cu degetul! Premierul spune ca lansarea cifrei de 100.000 bugetari concediati a fost un inceput gresit de mandat al "unor ministri", carora li s-a reprosat ca s-au pronuntat pe aceasta tema inaintea unei analize in Guvern.

Basescu: Vor fi concediati 9.000 de bugetari prin desfiintarea agentiilor
Basescu: Vor fi concediati 9.000 de bugetari prin desfiintarea agentiilor

Traian Basescu a declarat ca prin aplicarea legii de reducere a cheltuielilor din institutiile publice, vor fi concediati 9.000 de bugetari, intrucat vor fi desfiintate agentii guvernamentale.

Ministrul transporturilor, Berceanu: Trebuie sa mai reducem din personal
Ministrul transporturilor, Berceanu: Trebuie sa mai reducem din personal

Ministrul transporturilor a declarat dupa avizarea bugetului pentru institutia pe care o conduce ca personalul in locurile cu salarii mari a crescut prea mult si ca se impune o reducere de 20-25% a acestuia.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record
Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record

Potrivit autorităților ungare, Dunăre a atins nivelul maxim în sâmbătă dimineața, la ora locală 07:00. Atunci ar fi măsurat în jur de 8,5 metri, iar polițiștii de aici estimau, vineri, o creștere de aproximativ 40-50 centimetri.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.