Situație dramatică pentru locuitorii Timișoarei. Întreg orașul ar putea rămâne fără căldură și apă caldă

timisoara
Getty

Municipiul Timişoara ar putea rămâne fără apă şi încălzire, din cauza datoriilor pe care le are Colterm, societatea de termoficare.

”Vineri după-amiază a avut loc o videoconferinţă cu prefecţii susţinută de domnul Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, având ca temă pregătirea sezonului de iarnă 2020-2021. In cadrul videoconferinţei s-a pus în discuţie situaţia alimentării cu încălzire şi apă caldă din localităţile care au sisteme centralizate de alimentare cu energie termică. In ceea ce priveşte municipiul Timişoara, conform datelor Colterm, există stocuri de cărbune şi gaze doar până luni, iar furnizorii nu vor să livreze decât cu plata în avans, din cauza datoriilor companiei”, a anunţat, sâmbătă, Prefectura Timiş, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro

Prefectura a solicitat Guvernului României sprijinul, iar la nivelul judeţului Timiş a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Apel către fondul de rezervă al Guvernului

 

”Instituţia Prefectului a transmis vineri un proiect de hotărâre de Guvern, la solicitarea Primăriei municipiului Timişoara, pentru a se atribui sume din fondul de rezervă al Guvernului pentru sprijinirea Colterm, astfel încât să nu se ajungă la sistarea alimentării cu agent termic la nivelul Timişoarei. Totodată, la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, domnul Marcel Vela, prefectul Liliana Oneţ a convocat astăzi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a se identifica o soluţie, astfel încât timişorenii să nu rămână de marţi fără încălzire şi apă caldă. Viceprimarul Timişoarei, domnul Ruben Laţcău, a afirmat că s-au plătit o parte din datorii către Complexul Energetic Oltenia pentru a se continua alimentarea cu cărbune, fiind în curs se contractare încă doi furnizori care să aprovizioneze Colterm cu cărbune”, se mai arată în comunicat.

Citește și
asistent spital
Asistent medical din Timișoara, acuzat că molesta mame internate cu copiii în spital. Dosarul a fost clasat
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Prefectul Liliana Oneţ a discutat şi cu ministrul Economiei pe această temă.

”Totodată, prefectul Liliana Oneţ a anunţat că, în această dimineaţă, a avut o discuţie cu domnul Virgil Popescu, ministrul Economiei, pentru a se găsi o soluţie de sprijinire a Colterm. Ministrul Economiei purtat o discuţie cu reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia care au acceptat să sprijine, în continuare, Colterm, dar cu condiţia plăţii sumelor eşalonate în continuare. Problema cea mai mare este la aprovizionarea cu gaze, având în vedere faptul că furnizorul acceptă livrarea doar cu plata în avans. Prefectul judeţului Timiş a rugat conducerea Primăriei municipiului Timişoara să continue discuţiile cu E.ON Gaz, în încercarea de a se găsi o soluţie pentru furnizarea în continuare de gaze către Colterm”, se mai arată în comunicat.

Ce spune primarul Dominic Fritz

 

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a transmis şi el un mesaj pe pagina sa de Facebook în care a arătat că ”trebuie să trecem iarna fără întreruperi de căldură şi apă caldă”, mai ales că ar avea de suferit 50.000 de familii de timişoreni, dar şi spitalele din prima linie COVID-19.

”Trebuie să trecem iarna fără întreruperi de căldură şi apă caldă. De aceea am cerut şi sprijinul Guvernului, în urmă cu trei săptămâni, pentru Colterm, deocamdată fără răspuns. Am reluat discuţiile la Bucureşti în contextul negocierilor pentru noul guvern, la care particip, în acest weekend. Îi mulţumesc doamnei Prefect că a transmis şi dânsa cererea noastră pentru bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru Colterm. Sunteţi 50.000 dintre voi conectaţi la Colterm şi aproape toate instituţiile din oraş, inclusiv spitalele din prima linie COVID-19. Alţii nu sunt clienţi, dar o bună parte din contribuţiile lor la buget local se duc spre compania locală de termoficare”, a transmis Dominic Fritz.

Edilul a adăugat că doar anul acesta Primăria Timişoara a plătit 82 milioane de lei pentru societatea de termoficare.

”Nu mi-am dorit să aduc în discuţie ˝greaua moştenire˝. Realitatea este că, din prima zi de Primărie am plătit mai bine de 10% din încasări către Colterm pentru plata unor datorii uriaşe, penalităţi, facturi la zi ori în avans pentru gaz şi cărbune. Totul ca să nu se oprească căldură şi apă caldă. Doar anul acesta Primăria Timişoara a plătit 82 milioane lei pentru Colterm. Dotările şi echipamentele pentru spitalele timişorene ne-au costat 35 de milioane de lei în 2020. Cu 82 de milioane de lei am fi putut dubla volumul de achiziţii de dotări şi echipamente pentru spitale. Sau am fi putut construi o sală polivalentă cu 5000 de locuri. Sau 20 000 metri pătraţi de locuinţe pentru Timişoara. Puteam moderniza complet fie Josefin, fie Fabric, zona istorică. Dar nu vom putea folosi aceşti bani pentru comunitate nici în 2021, din cauza datoriilor istorice ale Colterm”, a mai scris Fritz.

Dominic Fritz a mai precizat, în mesajul său, că a discutat cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, cu furnizorii şi creditorii Colterm, cu reprezentanţii ANAF, pentru a găsi soluţii pentru redresarea Colterm.

”Adevărul este că gaura neagră Colterm a fost lăsat să crească de mult prea mult timp. Această situaţie nu mai poate continua. Am început discuţii, care se află într-un stadiu avansat, cu Banca Mondială, cu furnizorii şi creditorii Colterm, cu ANAF şi cu mai mulţi specialişti financiari pentru redresarea companiei, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung. Avem soluţii şi ele pot fi puse în aplicare dacă există bună-credinţă la Guvern şi în rândul consilierilor locali ai Timişoarei, care sunt şi membri în Adunarea Generală a Colterm. Bună-credinţă şi capacitatea de a privi o problemă nu din perspectiva partidului, ci a interesului public. Politizarea problemei Colterm nu face decât rău timişorenilor”, a mai transmis Dominic Fritz.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Ionel Boldea, bărbatul care a ucis doi soţi într-un parc din Timiş, condamnat definitiv. Ce pedeapsă a primit
Ionel Boldea, bărbatul care a ucis doi soţi într-un parc din Timiş, condamnat definitiv. Ce pedeapsă a primit

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au decis să respingă apelul lui Ionel Boldea, cel care a ucis doi soţi într-un parc din Făget, judeţul Timiş, menţinând decizia Tribunalul Timiş de a-l condamna la 31 de ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

Asistent medical din Timișoara, acuzat că molesta mame internate cu copiii în spital. Dosarul a fost clasat
Asistent medical din Timișoara, acuzat că molesta mame internate cu copiii în spital. Dosarul a fost clasat

Situație revoltătoare la Spitalul de Copii din Timișoara. De ani de zile, un asistent medical de acolo este acuzat de mamele internate împreună cu copiii lor, dar și de asistente că le molestează și le face apropouri sexuale.

Ce a descoperit poliția după ce a amendat un șofer care a intrat cu maşina într-o zonă pietonală
Ce a descoperit poliția după ce a amendat un șofer care a intrat cu maşina într-o zonă pietonală

Un şofer cu tupeu a intrat cu maşina într-o zonă pietonală din Timişoara, dar a fost surprins de camerele de supraveghere din Piaţa Operei.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO
Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO

Scandal uriaș în localitatea Brădeni din juțelul Sibiu, după ce Dan Braga, candidatul PSD la primărie, a filmat în curțile familiei actualului edil, fără să-i ceară acordul acestuia.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.