Sistemul national antigrindina, structura de milioane de euro, pentru multi sefi si 9 sate protejate
Statul a cheltuit milioane de euro pentru sistemul national antigrindina. Dupa ani de eforturi, acest sistem protejeaza de caderile de gheata noua comune. In restul tarii, agricultorii sunt la mila cerului.
Nici nu-i de mirare cand aflam ca intregul proiect este implementat de o organizatie cu 26 de angajati la centru si doar 14 in teritoriu, unde apar, de fapt, problemele.
Primii pasi timizi in combaterea grindinei s-au facut in Muntenia, unde exista sase puncte de lansare a rachetelor cu ioni de argint. La centrul de comanda din Ploiesti, operatorii urmaresc atent radarele meteorologice si dau alarma.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Operatorii calculeaza unde trebuie sa ajunga racheta incarcata cu ioni de argint, anunta punctele de tragere si lanseaza racheta.
Si in Moldova trei comune au scapat de grindina. In tara, punctele de lansare au tras din primavara si pana acum aproape 450 de rachete, in valoare de 1000 de euro bucata. Dar viticultorii si proprietarii de livezi din zonele protejate spun ca merita.
In alte locuri din tara insa, mai ales in sud si vest, restul agricultorilor, adica aproape toti, se roaga Celui de sus, ca sa-i ocoleasca necazurile.
Reprezentantii ministerului ii indeamna insa pe oameni sa astepte cu rabdare pentru ca programul antigrindina este in etape si se va incheia in... 2024.
Deocamdata, functioneaza ori sunt in curs de implementare centre antigrindina in Prahova, Moldova, Mures si Timis care ar trebui sa protejeze macar 600.000 de hecare de culturi agricole dintr-un total de 1.600.000. Cifra este insa mult mai mica, recunosc si cei de la Ministerul Agriculturii.
Georgica Florescu, director general in Ministerul Agriculturii:
"La nivel de tara este nevoie sa protejam cat de mult. Protejam in jur de 130.000 de hectare din 1.600.000, cat ar trebui".
Ca orice initiativa romaneasca, sistemul antigrindina a inceput cu infiintarea unui "comitet" plin de sefi. Conform organigramei de pe site-ul Ministerului, autoritatea ce implementeaza sistemul are 4 directori, 3 specialisti in resurse umane, unul in comunicare, auditor, jurist, mai multi economisti, 3 inspectori si doar 14 lucratori in teritoriu, din care doi sunt sefi birou.