Seicaru si Socaciu au promis ca duc Cenaclul Flacara mai departe

07-11-2010 00:00


Povestea Cenaclului Flacara va merge mai departe, promit artistii de astazi. Vasile Seicaru viseaza la cel putin o reintalnire. Iar Victor Socaciu si-a lasat mesajul pe coroana depusa: "Flacara va ramane aprinsa, iti promit Boss".

A fost o data ca niciodata Cenaclul Flacara, un adevarat fenomen legat de numele lui Adrian Paunescu. Un maraton de spectacole, o explozie de cultura, care a dus la delir tinerii din generatia '70-'80. Cel putin 7 milioane de romani au fost martori.

Un mit a plecat de la 60 de oameni. Cu numai 60 de prieteni in sala a inceput primul cenaclu. Pe 17 septembrie 1973 se aprindea "Flacara". A fost, de fapt, o firava concesie a regimului comunist, care n-ar fi putut banui forta cenaclului, veritabil "Woodstock romanesc".

Au fost 1.600 de intalniri de legenda

La inceputul fiecarui spectacol, un glas tunator subjuga multimea. Adrian Paunescu parea forta suprema, in fata a cinci-sase mii de privitori, iar efectul era halucinant.

Vasile Seicaru a cantat 7 ani in cenaclul Flacara. Au mai fost Ducu Bertzi, Victor Socaciu, Nicu Alifantis si multi altii. Toti s-au lansat pe scena Cenaclului, cantand de fapt ganduri ale lui Adrian Paunescu. Poetul scria cu o usurinta uluitoare versuri, si gasea rapid un tanar talent care intelegea mesajul.

Paunescu insusi era electrizant. Dupa cativa ani, promotorul miscarii devenise de fapt perfect constient de propria forta.

Flacara interzisa

Dupa 12 ani, Cenaclul devenise deja un pericol pentru regim - masele pareau mai usor controlate printr-un vers, decat prin uriase manifestari de partid. Un documentar despre "Flacara" a fost interzis.

Pe 15 iunie 85, la Ploiesti, se dezlantuiau in acelasi timp, Adrian Paunescu pe scena, 10.000 de oameni in public si, deasupra tuturor, o furtuna ingrozitoare.

Au fost semne care ar fi trebuit ascultate - cateva cabluri au fost smulse de vant, o parte din scena a cedat, 5 oameni au murit, peste 1000 au fost raniti grav. A doua zi, dictatorul a pus punct.

Dupa Revolutia din 1989, Adrian Paunescu revenea asupra ideii care il duce azi in legeda. A incercat sa reaprinda "Flacara" sub numele "Totusi iubirea". Dupa cateva intalniri literare discrete, a inteles insa: timpurile nu-i mai erau alaturi.

In ultima vreme se gandea sa redevina un misionar poet, peste hotare. Si pentru aceasta idee, sfarsitul a venit prea devreme.

VIDEO PROTVPLUS.RO