"Oferta" de criza: salarii mici, produse la suprapret. Numai in Romania!

26-08-2010 00:00


De ce in magazinele noastre acelasi produs e mai scump decat in alte tari? Cei care au ajuns la Paris, Milano sau Viena au comparat etichetele si-au gasit o diferenta mare de pret.

"Pentru ca asa este in Romania". Este raspunsul clar al consultantilor din retail. De pilda, daca un tricou de la o anumita firma costa in Spania 7 euro 95, in magazinul din Romania se vinde cu 12 euro 95, asta dupa ce a fost redus.

O explicatie ar putea fi faptul ca nu toti retailerii din Romania cumpara marfa la pret de producator, iar asta inseamna automat costuri mai mari. Pe de alta parte, este vorba si de volumul de marfa vandut in Romania comparativ cu alte tari. La noi puterea de cumparare este mult mai mica, asadar retailerii castiga din preturi mari si nu din volum, asa cum se intampla in Italia, Spania ori Germania.

Incepem cu o comparatie intre preturile afisate pe site-ul brandului Mango Romania, cu cele de pe pagina de internet a aceluiasi brand din Spania. De pilda, o rochie care la noi se vinde cu 34,95 de euro, la spanioli e cu zece euro mai putin. Si un tricou costa dublu in Romania: 12,95 euro.

Si reprezentantii Promod in Romania ne-au spus ca la noi preturile sunt putin mai mari.

Pe de alta parte, cei la Geox spun ca au o alta politica de reduceri. Nu taie mai mult de 60% din pret pentru ca vor sa-si pastreze o anumita categorie de clienti. Aceia care platesc mai mult pentru calitate.

Luam si exemplul firmei Debenhams, care ne-a declarat ca isi coase o parte dintre produse la Buzau. Dar hainele nu vin direct in magazinele noastre, ci merg la Londra. Iar de acolo sunt trimise inapoi la preturi mai mari.

Pe de alta parte, specialistii in vanzari sustin ca unii comercianti maresc preturile doar pentru ca in Romania firmele pe care le reprezinta sunt considerate premium.

Asadar sa nu ne mai mire de ce romanii care isi permit pleaca la cumparaturi in Milano, de pilda. In Romania, exista doua perioade de reduceri: din ianuarie pana-n martie si din iulie pana-n septembrie.

 

Tags: comert,

VIDEO PROTVPLUS.RO