Salamul de Sibiu si lactatele traditionale, piratate de straini
Exista o asa-zisa piraterie chiar si in privinta produselor alimentare. In curand riscam sa mancam salam de Sibiu sau branza de burduf de peste hotare.
Familia Tibrean produce si comercializeaza de mai bine de 30 de ani telemea. Sarcinile in casa sunt impartite: barbatul duce la camp cele 800 de oi. Iar femeia se ocupa de preparea produsului finit: telemea, urda si cas. Le vand in pietele din Teius si Aiud cu 10 lei kilogramul, iar lumea cumpara pentru ca marfa e de buna calitate.
Ca sa sa-si extinda afacerea in tara sau chiar peste hotare, ar trebui sa-si inregistreze branzeturile la Oficiul pentru Produse Traditionale. Au de luptat insa cu democratia. In tot judetul Alba, din 104 crescatori de oi unul singur a reusit sa isi inregistreze marfa.
Lasand la o parte alergatura cu documentatia necesara, daca vor sa conserve un produs traditional, ciobanii trebuie sa respecte intocmai si cateva norme europene de igiena: de la mulsul mecanic al oilor, racirea laptelui si pana la fabricarea in conditii de curatenie a branzei.
Autoritatile spun ca fara licenta de produs traditional oierii isi pot pierde afacerea.
Pana acum, in Romania au fost inregistrate peste 1.800 de produse traditionale. Cele mai afectate de asa-zisa piraterie sunt lactatele si produsele din carne.