Salamul de Sibiu si lactatele traditionale, piratate de straini

04-01-2009 00:00


Exista o asa-zisa piraterie chiar si in privinta produselor alimentare. In curand riscam sa mancam salam de Sibiu sau branza de burduf de peste hotare.


Sub o forma sau alta sunt piratate salamul de Sibiu, telemeaua de vaca, exista producatori greci care comercializeaza pe piata romaneasca telemea de vaca, branza de burduf , de vaci.
Lucia Romanescu, directorul Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice
Pare o gluma proasta, dar daca producatorii romani nu-si inregistreaza marfa ca fiind traditionala, numai noi o sa stim ce e al nostru si ce nu. In plus, adevaratele preparate romanesti risca sa dispara de pe piata, mai ales ca strainii au inceput deja sa ne vanda  "telemea de vaca".

Familia Tibrean produce si comercializeaza de mai bine de 30 de ani telemea. Sarcinile in casa sunt impartite: barbatul duce la camp cele 800 de oi. Iar femeia se ocupa de preparea produsului finit: telemea, urda si cas. Le vand in pietele din Teius si Aiud cu 10 lei kilogramul, iar lumea cumpara pentru ca marfa e de buna calitate. 

Ca sa sa-si extinda afacerea in tara sau chiar peste hotare, ar trebui sa-si inregistreze branzeturile la Oficiul pentru Produse Traditionale. Au de luptat insa cu democratia. In tot judetul Alba, din 104 crescatori de oi unul singur a reusit sa isi inregistreze marfa. 

Lasand la o parte alergatura cu documentatia necesara, daca vor sa conserve un produs traditional, ciobanii trebuie sa respecte intocmai si cateva norme europene de igiena: de la mulsul mecanic al oilor, racirea laptelui si pana la fabricarea in conditii de curatenie a branzei.

Autoritatile spun ca fara licenta de produs traditional oierii isi pot pierde afacerea.

Pana acum, in Romania au fost inregistrate peste 1.800 de produse traditionale. Cele mai afectate de asa-zisa piraterie sunt lactatele si produsele din carne.

VIDEO PROTVPLUS.RO