Românii și-au schimbat preferințele în materie de mâncare de când își fac vacanțele în străinătate

18-08-2018 19:02


Călătoriile şi contactul cu bucătăriile lumii, dar şi preocuparea pentru a fi în formă, au transformat vizibil farfuriile românilor.

În ultimii ani şi mai ales vara, tot mai mulţi clienţi cer, în restaurante, feluri pe care le-au încercat în vacanţele pe malul mării Mediterane. Adică în Italia, Franţa, Spania, Portugalia sau Grecia, care i-au cucerit cu paella, risotto şi salate uşoare, cu orez, legume şi fructe de mare.

După burgeri, pizza, taco şi raci, a ajuns şi paella vedeta unui mic festival urban, în Bucureşti.

Ceea ce trădează o afinitate deloc întâmplătoare. Românii care au prins măcar un concediu în Valencia aleg paella cu pui. Fie de nevoie. Sau pentru că asta i-a tentat mai mult, din cele 3 tigâi imense cu urechi, care au găzduit fiecare câte 50 de porţii.

Din tăvile lăsate pe plită se ridică arome învăluite în miros de măsline.

Un studiu făcut la Universitatea Saint Etienne din Franţa a inclus 600 de pacienţi care suferiseră un infarct miocardic. Grupul de control a continuat cu o dietă tradiţională, cu multe grăsimi şi carbohidraţi. Grupul de test a trecut la o dietă mediteraneană, fructe, legume şi ierburi proaspete, pește şi fructe de mare. După doi ani, rata îmbolnăvirilor cu cancer era cu 62% mai scăzută în rândul celor cu regim mediteranean.

Speranţa unor astfel de beneficii îi face pe oameni să ceară feluri de mâncare uşoare. Deşi nu sunt deloc ieftine.

Restaurantele italieneşti oferă şi ele variante lejere, de exemplu, risotto cu fructe de mare.

Faţă de acum câţiva ani, toate ingredientele sunt accesibile în magazinele mari.

Când bugetul nu vă permite o ieşire în oraş, căutaţi recomandările marilor bucătari şi încercați, de acasă, marea cu degetul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO