Romania, pe 2 in Europa la capitolul mame minore. Anual, 8500 de fete devin mame inainte de majorat

16-11-2013 19:05


Lipsa educatiei sexuale, acasa si la scoala, a adus Romania pe un rusinos loc 2 in Europa intr-un clasament al tarilor cu cele mai multe fete care ajung mame la varste fragede.

In medie, 8500 de adolescente devin anual mame. Doar Bulgaria ne depaseste in acest top.

Tanara mama are doar 15 ani, iar in urma cu doi ani, l-a cunoscut pe Razvan, un tanar cu 8 ani mai mare decat ea. Pentru ca era neglijata de parinti, fata a renuntat la scoala si acum 8 luni a adus pe lume un baietel. Si ea, si iubitul ei invata sa fie parinti.

"Mai ai timp sa te joci?
- Acum mai mult ma joc cu el.
- Cu copii de varsta ta mai ai timp sa te joci?
- Nu. Nu mai simt nevoia sa ma joc.
- De ce? Pentru ca acum il am pe el si simt nevoia sa stau mai mult cu el"

Razvan e fericit sa-si vada copilul crescand.

"- Practic tu cresti doi copii...
- Doi copii, da, asa imi spune toata lumea. Daca s-a intamplat… nu putem da timpul inapoi si nici nu imi pare rau ca l-am facut"

Iar parintii au fost de acord cu relatia lor si ii sustin.

In aceeasi situatie sunt mii de fete. Majoritatea provin din mediul rural si fac parte din familii dezorganizate.

"Motivele pentru care minorele, fetitele, ajung sa nasca copii, din punctul nostru de vedere, ar fi ignoranta parintilor, lipsa timpului de a sta de vorba cu copii, de a-i invata ceea ce inseamna educatia sexuala, de a le explica copiilor cand este cazul sa isi inceapa viata sexuala. Nu spun ca si comunitatea ar trebui sa aiba un rol in aceasta educatie sexuala pe care trebuie sa o facem copiilor, pornind de la scoala pana la medicul de familie si preotul din localitate", spune Roxana Kovacs, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau.

Psihologii spun ca nasterea la o varsta frageda poate avea urmari dramatice in evolutia unei fete.

"Incepand din plan fizic pentru ca ele nu sunt pregatite, corpul lor nu este pregatit sa dea nastere unui copil, pana in plan personal cand nu pot sa mai urmeze o scoala, nu se pot dezvolta ca oameni, deci pur si simplu viitorul este ramas acolo la cateva clase elementare, vor depinde de un barbat, vor depinde de ajutorul parintilor", explica psihologul Gianina Moscu.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, cazurile adolescentelor care au devenit mame s-au inmultit in ultima perioada, ajungand la o medie de 8500 pe an.

VIDEO PROTVPLUS.RO