Adevarata fata a reabilitarilor facute in Capitala. 100 de milioane de euro pentru gauri in tavan
Bataie de joc pe bani publici. Iata ce s-a intamplat in cazul multor blocuri reabilitate. Unele firme au luat banii in avans si au facut lucrari de mantuiala, spun locatarii, care au facut reclamatii.
Oamenii cred ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca autoritatile locale dau uneori aceste contracte preferential, pe alte criterii decat cele de calitate. Asa ca prin tavane curge apa, iar bucatile de tencuiala spulberate de vant pun in pericol trecatorii.
Furtunile violente din ultimele saptamani au scos la iveala lucrarile de reabilitare prost facute. In sectorul 2, de exemplu, o bucata din fatada unui bloc a fost smulsa de vantul puternic si aruncata peste doua masini.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Suparati, locatarii spun ca, din 2009, de cand au fost finalizate reparatiile, au facut sesizari la primarie. Oamenii se plang de calitatea lucrarii si se intreaba prin ce criterii a fost aleasa firma care a castigat contractul.
Popa Costel, pagubit: "Sunt zvonuri ca aceasta firma este a unei persoane foarte apropiate domnului primar".
Ghita Adrian, sef serviciu Rebilitare Termica in cadrul Directiei Servicii Publice, Primaria Sectorului 2: "Nu exista nicio legatura. Atribuirea contractelor de executie se face in urma unor licitatii cu finalizare electronica".
Reprezentantii Primariei Sectorului 3 promit ca defectiunile vor fi remediate.
Marius Popescu, sef serviciu Investitii si Lucrari Publice, Primaria Sectorului 3: "Nu se va receptiona lucrarea pana cand lucrarile nu vor fi conform proiectului".
Si la un bloc din sectorul 5 proprietarii sustin ca geamurile nu au fost montate corect si le bate vantul prin case. Iar ploile le-au stricat terasa.
Neregulile apar usor in conditiile in care banii vin de la buget si nu exista un control strict asupra lor. Numai in Bucuresti au fost alocate anul trecut, de la bugetul local, 100 de milioane de euro, la care se adauga banii luati din credite. In total, aproape jumatate de miliard de euro.
La nivel national, Ministerul Dezvoltarii a dat anul trecut pentru reabilitare 6,5 milioane de euro.
De altfel, in reabilitari, schema de plata arata asa: jumatate din suma este suportata de Ministerul Dezvoltarii, 30% de bugetul local si 20% de proprietari. In Capitala, partile proprietarilor au fost si ele acoperite in multe cazuri de autoritatea locala.