Reacția unui ploieștean, la coadă la pensii: "Că mor azi, că mor mâine, tot acolo e"

Dată publicare: 16-03-2020 12:48
Dată actualizare: 16-03-2020 13:45


Deşi autorităţile le-au cerut cetăţenilor să nu iasă din case pentru a limita răspândirea virusului, sediile mai multor instituţii au fost luate cu asalt.

În Ploieşti, spre exemplu, zeci de oameni s-au înghesuit la propriu pentru a cere recalcularea pensiilor, vizele pentru indemnizaţiile de şomaj sau pentru a face plăți. Multe dintre aceste probleme pot fi rezolvate online, de acasă.

Angajat: Vă rog să vă întindeţi pe trotuar, e soare e frumos, staţi mai dispersaţi că v-aţi îngrămădit iarăşi

Acest îndemn pare să nu fie auzit de oamenii aflaţi, luni, în faţa Casei de Pensii şi la sediul agenţiei judeţene de ocupare şi formare profesională din Prahova. E program scurt la ghişee aşa că toţi încearcă să ajungă mai repede în fata functionarilor, cu toate că se expun astfel unui risc de îmbolnăvire. Cei mai mulţi sunt oameni trecuţi de 65 de ani.

Reporter: Nu vă e teamă totuşi că v-aţi putea îmbolnăvi stând la coadă?
Ioan Pădurean, 73 de ani: Recalculare, atât cum i l-ai dat îţi danr e înregistrare şi gata. Acuma fac o glumă. Că mor astăzi, că mor mâine tot acolo e. Tot mor o dată.

Pensionar: Stau mai lateral, vreau să mă feresc de colegii mei să nu cumva să mă contamineze cu ceva, puţin mai în vârstă şi îmi e teamă.

Pensionar: Dosar, dosar pentru pensie. Staţi linistita că n-am auzit că la noi ţiganii n-are treaba coranavirusul.
Reporter: De ce?
Pensionar: Deocamdata nu am auzit până acuma un ţigan bolnav.

Pensionar: Aşa-i în România.
Reporter: Măsuri de siguranţă, de protecţie aţi luat?

Pensionar: Am, am acasă staţi liniştită.

Puţini au fost cei care au preferat să stea mai retraşi sau să îşi acopere fata măcar cu eşarfa, dacă nu cu masca.

Pensionara: La distanţă mare, deocamdată nu suntem bolnavi. Mulţumim lui Dumnezeu. Ce o vrea Dumnezeu de aici încolo aia e.

Pensionara: Am ieşit astăzi să depun, că mi-a oprit pensia pentru fata, de urmaş, pentru adeverinţa de şcoală şi am venit acia repede. Măşti de unde măşti, de unde săpunuri, cine ne dă bani ca să cumpărăm. Stai la o coadă de e groaznic. Asta e şi oamenii unii în alţii? Nu e distanţa de un metru, e distanţa de lipiţi sănătate.

Angajaţii instituţiilor au încercat să le explice oamenilor că multe probleme cu actele pot fi rezolvate şi fără un drum la ghişeu.

Cristina Stoichici, director executiv AJOFM Prahova: "Pot să le trimită cu poşta electrică, pot să ne spună la telefon sau să ne trimită un email, noi lucrăm. Ei vin să întrebe, vin să se uite, vin să comenteze, cea mai mare categorie este această categorie de pensionari, care din păcate este şi cea mai vulnerabilă în contextual actual"

Astăzi, cele mai multe solicitări au fost pentru bilete de tratament sau recalcularea pensiilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO