„Când absolvi devii șomer”. Tinerii supracalificați din China lucrează ca șoferi, livratori sau figuranți de film
Numeroși chinezi cu studii superioare nu reușesc să-și găsească locuri de muncă în domeniile dorite, astfel că sunt nevoiți să se întrețină din joburi sub nivelul lor de calificare
China a ajuns o țară în care un meșter angajat la un liceu are o diplomă de master în fizică, o femeie de serviciu este calificată în planificare de mediu, un livrator de mâncare a studiat filosofia, iar un absolvent de doctorat de la prestigioasa Universitate Tsinghua ajunge să aplice pentru un post de ofițer auxiliar de poliție.
Acestea sunt cazuri reale într-o economie aflată în dificultate și nu este greu să găsești altele asemănătoare, relatează BBC.
„Jobul la care visat era în domeniul investițiilor bancare,” spune Sun Zhan în timp ce se pregătește să-și înceapă tura ca ospătar într-un restaurant de hot pot din orașul Nanjing, Tânărul de 25 de ani a absolvit recent un master în finanțe. Sperase să „câștige mulți bani” într-un post bine plătit, dar adaugă: „Am căutat un astfel de job, fără rezultate bune.”
China oferă milioane de absolvenți de universități în fiecare an, însă, în unele domenii, pur și simplu nu sunt suficiente locuri de muncă pentru ei.
Economia s-a confruntat cu dificultăți și stagnare în sectoare majore, cum ar fi imobiliarele și industria de producție.
Șomajul în rândul tinerilor se apropia de 20% înainte ca metoda de calculare a acestor cifre să fie modificată pentru a face situația să pară mai bună. În august 2024, rata era totuși de 18,8%. Ultima cifră pentru noiembrie a scăzut la 16,1%.
Mulți absolvenți de universități care au găsit greu de lucru în domeniul studiat ajung acum să facă slujbe mult sub nivelul lor de calificare, ceea ce a atras critici din partea familiei și prietenilor.
Când Sun Zhan a devenit ospătar, părinții săi nu au fost încântați. „Opiniile familiei sunt o preocupare mare pentru mine. Până la urmă, am studiat mulți ani și am fost la o școală destul de bună,” spune el. Spune că familia sa este rușinată de alegerea sa profesională și ar prefera să încerce să devină funcționar public sau oficial.
Totuși, el are un plan secret. Intenționează să-și folosească timpul petrecut lucrând ca ospătar pentru a învăța afacerea restaurantelor, astfel încât să poată deschide, în cele din urmă, propriul local.
El crede că, dacă va ajunge să conducă o afacere de succes, criticii din familia sa își vor schimba părerea.
„Situația locurilor de muncă este cu adevărat, cu adevărat dificilă în China continentală, așa că eu cred că mulți tineri trebuie să-și ajusteze serios așteptările,” spune profesoara Zhang Jun de la City University din Hong Kong. Ea spune că mulți studenți caută diplome mai înalte pentru a avea perspective mai bune, dar apoi realitatea mediului de angajare îi lovește.
„Piața muncii a fost foarte dură,” spune Wu Dan, în vârstă de 29 de ani, care este în prezent stagiară într-o clinică de masaj pentru leziuni sportive din Shanghai. „Pentru mulți dintre colegii mei de masterat, este prima dată când își caută un loc de muncă și foarte puțini dintre ei au reușit să găsească unul”, mai spune Wu Dan.
Nici ea nu credea că acesta va fi locul în care va ajunge cu o diplomă în finanțe de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong.
Înainte de asta, a lucrat la o companie de tranzacționare de contracte futures în Shanghai, unde se specializa în produse agricole. Când s-a întors pe continent după ce și-a terminat studiile în Hong Kong, voia să lucreze într-o firmă de capital privat și a primit câteva oferte, dar nu a fost mulțumită de condiții. Faptul că nu a acceptat niciuna dintre ele și, în schimb, a început să se pregătească în medicina sportivă nu a fost bine văzut de familia ei.
„Au crezut că aveam un job atât de bun înainte, iar pregătirea mea educațională este destul de competitivă. Nu au înțeles de ce am ales un loc de muncă cu cerințe scăzute care presupune muncă fizică pentru bani puțini”, spune Wu Dan.
Recunoaște că nu ar putea supraviețui în Shanghai cu salariul actual, dacă iubitul ei nu ar fi deținut casa în care locuiesc.
Absolvenții chinezi sunt forțați să-și schimbe percepțiile cu privire la ceea ce ar putea fi considerat „un job bun”, spune profesorul Zhang. În ceea ce ar putea fi văzut ca „un semnal de avertizare” pentru tineri, „multe companii din China, inclusiv numeroase companii din domeniul tehnologiei, au concediat un număr considerabil de angajați”, adaugă ea.
De asemenea, menționează că zone semnificative ale economiei, care odată erau mari angajatoare de absolvenți, oferă acum condiții sub standard, iar oportunitățile decente din aceste domenii dispar cu totul.
În timp ce își planifică viitorul, absolvenții șomeri s-au orientat și către industria de film și televiziune. Filmele cu buget mare au nevoie de mulți figuranți pentru a umple scenele, iar în faimosul oraș de producție cinematografică Hengdian, situat la sud-vest de Shanghai, se află mulți tineri care caută de lucru ca actori.
„În principal stau lângă protagonist ca decor. Sunt văzut alături de actorii principali, dar nu am replici,” spune Wu Xinghai, care a studiat ingineria informației electronice și interpreta rolul unui bodyguard într-un serial.
Tânărul de 26 de ani râde, spunând că aspectul său fizic plăcut l-a ajutat să fie angajat ca figurant. El spune că oamenii vin adesea la Hengdian și lucrează doar câteva luni. Adaugă că și pentru el aceasta este o soluție temporară, până când va găsi ceva permanent: „Nu câștig mulți bani, dar sunt relaxat și mă simt liber.”
„Aceasta este situația din China, nu-i așa? În momentul în care absolvi, devii șomer,” spune Li, care nu a dorit să-și dezvăluie prenumele. A studiat regie de film și scenaristică și s-a înscris și el să lucreze ca figurant pentru câteva luni: „Am venit aici să caut de lucru cât încă sunt tânăr. Când voi fi mai în vârstă, voi găsi un loc de muncă stabil.”
Dar mulți se tem că nu vor găsi niciodată un loc de muncă decent și că vor trebui să se mulțumească cu un rol diferit de ceea ce și-au imaginat.