Primarii catre guvernanti: Descentralizare fara bani nu se poate


Ultimul update: Vineri 18 Mai 2012 22:45
Data publicarii: Luni 11 Mai 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Asta dupa ce au fost informati ca scolile si anumite servicii din politie vor intra in administrarea autoritatilor locale.

 

Potrivit primarilor, odata rezolvata problema finantarii, lucrurile vor merge din ce in ce mai bine. Descentralizarea in domeniul invatamantului este aproape facuta, spun ei. Si totusi, abia de anul viitor inspectorii scolari si directorii vor fi numiti de ei.

Ceva mai delicata, in special la Bucuresti, va fi descentralizarea politiei, care se va imparti in politie locala si nationala. De altfel, primariile de sector au in subordine deja politia comunitara.

Cat despre spitale, din 2010 vor fi finantate din trei surse: Fondul National de Asigurari de Sanatate, bugetele locale si cel de stat. La Ministerul Sanatatii vor ramane numai institutele de cercetare, clinici, spitalele regionale si anumite spitale declarate de interes national.

Potrivit primarilor, dincolo de aceste planuri marete legate de descentralizare, concret vom vedea ca s-au si schimbat lucrurile abia in 5-6 ani. Cel putin asa s-a intamplat in tarile cu vechime din Uniunea Europeana.

 

Spitalele si directiile de sanatate publica, sub administratie locala
Vom avea doua politii: una nationala si una locala!
Guvernul pregateste trei proiecte de legi privind descentralizarea
VIDEO PROTVPLUS.RO