Populatia Romaniei, in scadere pentru al 27-lea an consecutiv. Ce varsta are acum cea mai numeroasa generatie a tarii
Suntem din ce in ce mai putini. Pentru al 27-lea an consecutiv populatia Romaniei a inregistrat o scadere. Adevarul este confirmat de datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica, pentru 2016.
Cea mai numeroasa generatie, cea a romanilor care au acum intre 46 si 48 de ani, este dubla fata de generatiile tinere, care ar trebui, teoretic, sa le plateasca pensia. In Franta, de exemplu, tara cu natalitate in crestere, generatiile de 44-46 si 16 ani sunt relativ egale.
Am impartit 20 de milioane de locuitori ai Romaniei pe varste, iar graficul nu arata prea bine. Cei mai multi romani au varsta de 48-47-46 de ani. Generatia decreteilor - s-au nascut dupa 1966, cand Ceausescu a interzis avorturile si metodele contraceptive.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Dupa Cutremurul din '77 am mai avut un moment de crestere. Aici specialistii spun ca e o regenerare organica a speciei noastre, specifica dupa calamitati sau razboaie.
Cei care au azi 26 de ani sunt prima generatie de dupa Revolutie - scaderea a fost atunci de cel putin 100.000 de nasteri de la un an la altul. O generatie usor mai numeroasa pare cea din 2007, momentul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, iar o scadere vizibila, de 5%, este marcata pe copiii nascuti dupa 2010, momentul crizei si al taierii salariilor pentru bugetari.
Una peste alta, copiii de acum vor trebui, in 2032, cand vor iesi la pensie generatiile anterioare, sa le sustina financiar. E clar ca politicile de stimulare a natalitatii nu functioneaza in prezent si atunci ce e de facut?
Sociologii sustin ca nu ar trebui sa facem neaparat mai multi copii, ci sa fim mai productivi, investind in educatie.
Petru Ilut, sociolog: "Aud mereu si se discuta despre ce vom face peste 20 de ani, cand populatia Romaniei va fi de 15 milioane. In sine, volumul conteaza, dar conteaza cine vor fi cei 15 milioane de oameni. Ce scolaritate vor avea, varsta si ce potential de munca. Aici este un cerc vicios. Mentalitatea depinde de gradul de scolaritate, de ce scoala ai. Pentru ca facultatea nu iti da numai cunostinte tehnice, iti da un alt orizont de viata."
Singura "politica" de natalitate functionala este, in prezent, indemnizatia pentru cresterea copilului pentru doi ani. Cifrele de la statistica arata insa ca doar 54% dintre mamele care au aplicat pentru aceasta masura aveau un salariu, restul nu.