Părinții au ajuns să plătească salariul paznicilor de la școală. Suma percepută pentru fiecare elev
Într-o ţară în care învăţământul de stat este potrivit legii, gratuit, părinţii au ajuns să plătească din buzunar inclusiv salariul paznicilor de la şcoală.
Se întâmplă asta acolo unde directorii spun că nu le ajunge bugetul şi pentru securitate. În acest caz fiecare elev trebuie să aducă de acasă în jur de 100 de lei pe an.
Pe un grup online, părinţii unor elevi de clasa a 5-a de la o şcoală din Constanța sunt anunţaţi că trebuie să plătească "taxa anuală de pază" în valoare de 80 de lei.
O pot achita în două tran;e.
"Anul trecut au fost 60 lei, anul acesta 80 de lei.
Toţi aceşti bani sunt de fapt un salariu pentru paznic?
Da, strict pentru paznic."
La o altă şcoală fiecare copil trebuie să aducă de acasă câte 60 de lei.
Luminiţa Filip, Preşedinte Asociaţiei de Elevi: "Din păcate serviciul de pază nu este asigurat de nimeni în şcoala în care activează copilul meu. Asta înseamnă că noi părinţii va trebui să ne mobilizăm şi să ne descurcăm singuri pentru a oferi o minimă paza copiilor."
Mihai Manole, vicepreşedinte consiliul judeţean al elevilor: "Banii aceştia cumva sunt legalizaţi, sunt donaţi prin asociaţiile de părinţi ori sunt daţi la clasa dirigintelui. Cu toate că nu acesta ar trebui să fie demersul."
Directorii de şcoli se scuză.
Carmen Mitican, directoarea şcolii nr. 16 Constanța: "Asociaţia de părinţi se ocupă, deci noi nu ne implicăm în această problemă.
Reporter: Dar din bugetul acordat la începutul anului aţi putea direcţiona bani şi pentru paza?
Carmen Mitican, directoarea şcolii nr. 16 Constanța: Nu, nu ne ajung banii."
Dan Cernat, preşedintele Comitetului Judeţean al Părinţilor Constanța: "Teoretic directorii unităţilor de învăţământ pot solicita o finanţare suplimentară de la autoritatea locală din care eventual să plătească pe cineva pentru pază."
În judeţul Sibiu, din cele 151 de şcoli doar 36 au paza asigurată cu portar angajat fie de şcoală, fie de asociaţiile de părinţi.
Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean Şcolar Sibiu: "Ministerul ne cere în fiecare an să reducem un număr de posturi. Cel mai uşor, rapid de asigurat pază în şcoli este acest sistem de monitorizare audiovideo şi acces cu interfon.''
Nici în Capitală problema nu este gestionată eficient - arată un raport al Curţii de Conturi. 10 unităţi de învăţământ din Bucureşti analizate în cadrul auditului au cheltuit aproape 200.000 de euro între 2010 şi 2016 pentru echipe de pază permanente şi chiar mobile, acolo unde nu era nevoie.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!